kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk sergi heyecanı
Oturdukları sitenin lokalini, resim atölyesi olarak kullanan 11 kadın, resim meraklarını uğraşa dönüştürüp, yeteneklerini geliştirdiler. Geçtiğimiz hafta Ankara'da ilk sergilerini açan ressamlar, özellikle evde oturan kadınlara resim ya da benzeri sanatlarla uğraşmalarını tavsiye ediyor.

Anadolu Ajansı'nın sergi salonunda geçtiğimiz hafta bir sergi açıldı. Sergi, ilk resim sergilerini düzenleyen ressamların eserlerinden oluşuyordu. Aynı sitede oturan ve çoğunluğunu ev kadınlarının oluşturduğu ressamlar, sitenin lokalini atölye olarak düzenleyerek çalışmalara başlamışlar.

İki yıl önce, oturdukları sitenin lokalinde haftada bir gün toplanmaya karar veren ve daha önceden resimle uğraşmaya başlayan bir arkadaşlarının öncülüğünde resim tekniğini öğrenen kadınlar, manzara ve natürmort resimleriyle sanatseverlerin karşısına çıktılar.

Meraktan uğraşa
Kadınların bir anlamda öncüsü olan, hevesli kadınları yüreklendiren ve resim tekniğini kadınlara öğreten Ayla Çıtak, resim serüvenlerini şöyle anlatıyor:

"Sitenin lokalini resim atölyesi olarak kullanmaya başladık. Hepimiz çok hevesliydik. Zorluklar olsa da malzemeleri alıp haftada bir gün neler yapılabilir diye, kafa yorup çalıştık. Ben daha önceden de resim kurslarına katılmış ve sergi açmıştım. Deneyimlerimi arkadaşlarıma aktardım."

Dört çocuk büyüttükten sonra resim uğraşını geliştiren Çıtak, aynı zamanda babaanne. Halen üniversite öğrencisi olan Ayla Çıtak, resim kurslarının faydalarını şöyle sıralıyor: "Kadınlar boş zamanların hem eğlenceli hem de verimli bir şekilde değerlendirmeye başladılar. Çok istekli oldular. Çok güzel eserler, kısa zamanda çıktı. Biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çalışmaların tüm kadınlara örnek olmasını da diliyoruz. Özellikle site gibi yerlerde oturan kadınların bu tür dayanışma içine girmeleri daha kolay olur."

Asuman Küçükşahin:
Basın-Yayın Yüksekokulu mezunu Asuman Küçükşahin; "İki yıl öncesine kadar yağlıboya fırçası tutmamıştım," diyor. İş yaşamından kısa bir süre önce ayrılan Asuman Küçükşahin, resimle uğraşmaya başladıktan sonra tekrar üniversite sınavına girip, bir Güzel Sanatlar Fakültesi'ne girmeyi de düşünmüş. "Araştırma yaptıktan sonra çok iyi eğitim veren kursların olduğunu öğrenip, bu isteğimden vazgeçtim," diyen Asuman Küçükşahin, çalışmalarının ev kadınlarına örnek olmasını istiyor.

Çiğdem Albayrak
Çiğdem Albayrak, öğretmenlik yapıyor. Sitedeki ev kadınları resimle uğraşmaya başlayınca, Çiğdem Hanım da onlara katılmış. Grafik Bölümü mezunu olan Çiğdem Albayrak; "Grafikle ilgilenen biri olmam rağmen, resim çok ayrı bir uğraştı. Denediğim için çok memnunum. Arkadaşlarla birlikte yöntemleri öğrenip, tartışarak, deneme-yanılma yollarıyla uğraşımızı geliştirmeye çalışıyoruz," diyor. Albayrak, resim yapmanın rahatlatıcı ve zevkleri geliştirici bir uğraş olduğunu düşünüyor.

Sevinç Güven:
Torun sahibi olan Sevinç Güven, hem şiir yazıyor hem de resim yapıyor. Güven, iki yıldır resimle uğraşıyor; iki çocuklu, aynı zamanda torun sahibi bir ev hanımı. Uzun yıllardır sanata ilgi duyduğunu ve sanata ilgisini şiir yazarak geliştirdiğini, okumayı ve öğrenmeyi sevdiğini anlatan Sevinç Güven, resim uğraşından büyük keyif duyduğunu anlatıyor. Yaptığı tabloları yakınlarına armağan eden Sevinç Güven; "Çevremden destek görüyorum. Bu ikinci sergimiz. Çalışmaları sürdürüp, yeni sergiler açacağız," diyor. Güven, evhanımları olarak sitede gösterdikleri dayanışmanın tüm kadınlara örnek olmasını diliyor. Kadınların el becerilerini geliştirebileceklerini söyleyen Sevinç Güven, çocuklarını büyüten kadınların boş kalmamak için bu tür uğraşlara yönelmelerinin çok iyi bir fikir olduğu kanaatinde...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır