kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teknolojiyi bilenler krizden etkilenmedi
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bilişim teknolojilerini iyi kullanan ülkelerin krizden etkilenmediğini, bunun en büyük örneğinin ABD olduğunu söyledi

Dünya son 10 yılda büyük bir teknoloji devrimi yaşadı. Bu devrimin önemini kavrayan ve önlemlerini alan ülkeler, dünyanın globalleşen piyasalarında ciddi rekabet avantajı sağladı.

Microsoft Genel Müdürü Süreyya Ciliv de bu görüşü savunanlardan. Global krizin bazı ülkeleri ciddi biçimde etkilerken bazılarını ise hiç etkilemediğini belirten Ciliv, ekonomisi iyi giden ülkelerin teknolojiyi en yoğun kullanan ülkeler olduğunu söyledi. Ciliv, Türkiye'nin ise teknolojiyi iyi takip edebilen ülkeler arasında olmadığını belirterek, "Bu yüzden de krizden ciddi bir şekilde payını aldı" diye konuştu..

Ciliv'e göre, krizin sebebi belki de teknolojiyi iyi kullanmamak. Bu nedenle dünyada teknoloji sektöründe çok ciddi kriz olmadı. Türkiye genelinde bilgisayarlaşmanın düşük oranlı olduğunu belirten Ciliv, ancak bölgesel bakıldığında oranın yükseldiğini ve teknolojiyi çok iyi kullanan kurumların da olduğunu söyledi. Ciliv şöyle konuştu:

"Türkiye'de yöneticilerin bazıları dünyadaki gelişmeleri iyi takip ediyor ama iyi takip etmeyenler de var. Krizden önce pazarda yüzde 50'ye yakın bir büyüme sözkonusuydu, ancak kriz sırasında bu oran yüzde 15-20'lere düştü. Ama bunun tekrar yüzde 50'lere çıkacağını tahmin ediyorum."

EN BÜYÜK ÖRNEK ABD
ABD'de bilgisayarlaşma oranının yüzde 48'e, internet kullanımı ise yüzde 37'ye ulaştığını ifade eden Süreyya Ciliv, "ABD bu nedenle ekonomik krizi en hafif atlatan ülke oldu" diye konuştu. Amerikan ekonomisinin son 50 yılın en iyi konumunda olduğunu belirten Ciliv, "Hisse senetleri pazarı 11.000'de, enflasyon yüzde 3'ün, işsizlik yüzde 4'ün altında. Bu üç olayın oluşması nadirdir" dedi.

Ciliv, Türkiye'nin de ileride dünya pazarında başarılı şirketler yaratabilmesi için o şirketlerni teknolojiyi çok verimli kullanmasının şart olduğunu ifade etti, şöyle devam etti:

"Microsoft Türkiye olarak amacımız en yugun teknolojileri, en uygun maliyet fiyatında Türkiye pazarındaki şirketlere getirmek. Böylece de bu şirketlerin dünyada rekabet edebilir duruma gelmelerine yardımcı olmak."

2000 YILI SORUNU
Elektronik cihazlardaki 2000 sorununa da değinen Süreyya Ciliv, bu soruna yönelik olarak özellikle finans sektöründeki kurumların daha çok zaman ve kaynak ayırdıklarını belirtti. Ciliv, "Şu anda onlar biraz daha iyi durumdalar. Sonuçta bu geçecek ama bazı problemler olacak diye tahmin ediyorum" dedi.

Elektronik alet ne kadar eski ise tehlikenin o kadar yüksek olduğunu söyleyen Ciliv "Aletlerin bazıları kontrol edilebilir. Bilgisayarınızın tarihini değiştirerek o bilgisayarın 2000 yılına geldiğinde ne olacağını görebilirsiniz. Bunun testleri var. Programların, bilgisayarların bu şekilde test edilerek hazırlanması lazım. Ama bunun yanında eletronik chipler var. İçine girip değiştirmek mümkün değil, ya yenisini alcaksınız ya da riski göze alacaksınız" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır