kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tüzküz..
Denizli'de toplanan kurultaya 2 bin kişi katıldı. 400 yabancı delegenin bulunduğu Kurultay'da Demirel ve Bahçeli Türk dünyasını birliğe çağırdı

Türk Devlet ve Toplulukları arasında, dostluk, kardeşlik ve işbirliğini geliştirmek amacıyla, bu yıl 7'ncisi düzenlenen Türk Devlet ve Toplulukları, Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı 2 bin kişinin katılımıyla Denizli'de toplandı.

Yurtdışından 400 delegenin katıldığı kurultayda Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan cumhuriyetlerinin yanı sıra, özerk ve federe Türk cumhuriyetlerinden Altay, Başkırdistan, Cuvaşistan, Dağıstan, Gagauz, Hakas, Balkar, Kırım, Saha, Tataristan, Tuva ve Nahcıvan, Doğu Türkistan ve Karaçay özerk Türk Bölgeleri, Kafkasya, Balkanlar, Avrupa, Amerika İdil-Ural, Sibirya, Orta-Doğu ve Afganistan'da yaşayan Türk topluluklarının temsilcileri yer aldı. Kurultaya temsilci gönderen en uzak coğrafya ise Sibirya'daki Aktulga bölgesi oldu. ABD'deki Meluncanlar da kurultayda yer aldı.

"Altın fırsat"
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türk dünyasının önünde altın bir fırsat durduğunu belirterek, "Türkiye kardeşlerinin sevincinden sevinç duyar, onların kederine ortak olur. Türkiye'nin kardeşlerinin huzur ve refahından başka hiçbir niyeti, arzusu yoktur ve olamaz da. Bir ekmeğimiz varsa böleriz, sizlerle paylaşırız" dedi. Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük önder Atatürk'ün ülke için hedeflediği çağdaş uygarlık düzeyinin, Türk dünyasının da ortak hedefi olduğunu söyledi.

Dönüm noktası
Kurultay'ı 3 gün boyunca izleyecek olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de son 2 yüzyılda, yarı sömürge ve az gelişmiş ülkeler kategorisinde yaşayan Türk dünyasının, bir dönüm noktasına geldiğini belirterek, "Bu dönüm noktası, tarihin akışının, Türklüğün işbirliği, dayanışma ve gelişme trendiyle paralelliğinin göstergesidir" dedi.

"19 ve 20. yüzyılı büyük ölçüde kayıp yüzyıllar olarak yaşamış Türk dünyası, 21. yüzyılı artık bir diriliş ve bir Türk çağı olarak yaşama heyecanını taşıyor" diyen Bahçeli, kurultayın Türk dünyasında, işbirliğini somutlaştıracak adımlar atmasını beklediğini söyledi. Bahçeli "Türk Dünyası Daimi İşbirliği Meclisi" ve "Türk ortak pazarı" kurulmasını önerdi.

Örste demir dövüldü
Türklerin dağı delerek Ergenekon'dan çıkışını temsil eden geleneksel demir dövme töreni, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den başlayarak, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile yapıldı. Devletin en üst kademesinden aşağıya doğru inen bir sıralama ile yapılan törende bir demir parçası örs üzerinde çekiçle 3 vuruş yapılarak dövüldü.

Atalarımız kızılderiliymiş
Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'ın kaleme aldığı "Etnik Sosyoloji" adlı kitap, Türk tarihi hakkında değişik bilgiler içeriyor. Bugün dünyada 250 milyon Türk'ün yaşadığının belirtildiği kaynak, Türk soyundan gelen milletlerin tarihini ve Anadolu'daki değişik etnik grupları konu alıyor. Türkdoğan'ın bazı saptamaları şöyle:

* Atapaskan dil grubuna mensup Kızılderililer ve Macarlar'ın bazı boyları Türk soyundan geliyor. Ömrünün 40 yılını Dene ve Nae Dene Kızılderilileri arasında geçiren Kanadalı Araştırmacı Ethel G. Stewart'ın araştırmaları bu sava kaynak gösteriliyor. Buna göre Atapaskan dil grubuna mensup bulunan Apaçi ve Navaho Kızılderilileri, Cengiz Han'ın ordularının önünden kaçan Uygur ve Nayman Türkleri ile onlara katılan diğer Orta Asyalı kabilelerin soyundan geliyor.

* Kitapta yer alan ünlü Macar Tarihçisi Lazslo Rasonyi'nin savına göre, Türkler, Macarlar'ın babası, Fin-Ogurlar da anası. Ogurlar'ın da Türk olduğu iddia edilirken, Macar ırkının "Macar" ve "Ongur-Hungarus" şeklinde 2 ismi bulunuyor. Değişik oymaklardan oluşan Macarlar, Rasonyi'ye göre "Kürt (Karçığı), Ker, Kesd, Tarhan, Ynag" şeklinde sıralanıyor. Ünlü tarihçi, Kürt adının hem bir Macar boyu, hem de Türk kökenli olduğunu savunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır