kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lösemi müjdesi
Artık ilik nakli için 6'da 6 uyum şart değil. 6'da 3 uyumlu ilik nakliyle hastaları tedavi eden yeni yöntem tıp dünyasında adeta bomba etkisi yarattı

AMERİKALI uzmanlar, lösemi hastalığının tedavisinde dev bir adım atarak, yüzbinlerce hastaya umut ışığı verdi. Boston'daki Massachusetts Hastanesi doktorları, "altıda üç" oranında uyumlu kemik iliğinin nakliyle hastaları tedavi etmeyi başardı. Bundan önce nakledilen iliğin, hastaya "altıda altı" uyum sağlaması gerekiyordu. Ayrıca yine önceki operasyonlarda eğer hastaya nakledilen ilik uyum sağlamazsa, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören hastanın ilikleri tamamen imha oluyordu.

Yüzde 70'i zorda
AMERİKA ile birlikte İsrail, Almanya ve Avusturya'da da uygulanan bu yeni yöntem, bu büyük tehlikeyi de önemli ölçüde ortadan kaldırıyor.

Aynı yöntemle tedavi uygulayan Amerikan Yale Üniversitesi Kanser Merkezi uzmanlarından Joseph McGuirk "Haplotype MisMatch Transplants" adı verilen bu yöntemin devrim olduğunu savunurken, "Kemik iliği nakline ihtiyaç duyan hastaların ancak yüzde 30'u kısa vadede uygun ilik bulabiliyor" dedi.

Akrabalar önemli
MCGUIRK, sözlerine şöyle devam etti: "Hastaların yüzde 70'i ise aylarca bekliyor. Şimdi bu yüzde 70'lik kesim için büyük umut doğdu." Dr. McGuirk, hemen hemen bütün yakın akrabaların iliklerinin, bu yöntemi uygulayacak oranda hastaya uyumlu olabileceğini ve bir çok hastanın kolaylıkla tedavi edileceğini de vurguluyor. Yale Üniversitesi'nde yeni tedaviyi uygulamak için oluşturulacak merkezin altı ay içinde tamamlanacağı ve acilen tedaviye geçileceği kaydedildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır