kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sağ'dan ve Sol'dan destek
YUNANLILAR 80'lerin sonuna gelene kadar, işgaller, iç savaşlar ve darbeler yaşamasına rağmen sağ ile sol arasında derin uçurumların olduğu bir toplumdu.

Yunanlılar bunca savaş ve darbe deneyimlerine karşın PKK'ya neden sempati duyuyordu? Halk, PKK'nın 15 yıllık çabasını, kendi bağımsızlık savaşına, kendi iç savaşlarına, sağ-sol kavgalarına benzetme gafletinde bulundu da ondan. Oysa PKK'nın amacı, Alman işgaline ya da Osmanlı yönetimine karşı ayaklanan Yunan solcuların savaşına hiç benzemiyor. Halkın yanılgısı da bundan kaynaklanıyor. Yunan milliyetçileri ile komünistleri, PKK olayını kendilerine uyarlayarak algıladılar. Aşırı Yunan milliyetçiliği, İstanbul'un fethinden, 1922'de Yunan ordusunun bozguna uğramasına ve 1974'te Kıbrıs operasyonuna kadar sorumlu olduğu için "Türk düşmanlığını" körüklemeyi görev biliyor.

Kurtarma harekatı
İşte fırsatlardan biri Apo'nun şahsında doğmuştu. PKK madem Türkiye'ye karşı savaşıyordu o zaman Yunanlılar'ın, destek vermesi gerekirdi! Bu destek devlet düzeyinde verilmedi. Cunta yıllarından devletin içine sızan bu unsurlar, Öcalan'ı "kurtarma operasyonu" hazırladılar ve PKK'ya maddi ve lojistik destek vermek için gizlice faaliyet gösterdiler. Yunanistan'a kaçmayı başaran PKK üyelerine, başka ülkelere geçiş sağlamak için seyahat belgeleri temin edildi. Ancak Öcalan'ın Kenya'daki Yunan büyükelçiliğinde yakayı ele vermesine ve yargı önüne çıkarılmasına kadar geçen zaman içinde, Apo'ya koltuk çıkanların "rengi" değişti. Öcalan bu kez tescilli Türk düşmanı Yunan milliyetçileri tarafından değil, Alman işgaline karşı direnen, Cunta direnişlerine katılan ve milliyetçilere lanetler yağdıran solcular tarafından savunuluyordu.. Solcular, Apo'yu "zulme karşı mücadele eden, koca Türk devletine karşı savaş başlatma cesaretini gösteren kahraman" olarak gördü.

Yunan halkının büyük bir çoğunluğu sol eğilimli olduğu ve hemen her bir sol eğilimli Yunanlı'nın aile ağacında iç savaşta ideoloji uğruna birden fazla kurban verdiği göz önünde bulundurulursa Yunanlılar'ın çoğunluğunun Öcalan'ı niçin böyle görmek istediğini anlamak kolay olur.

Kandırıldılar
Buna Yunanlı'nın kendi haleti ruhiyesinden çok, Yunanlılar'ı bu tip benzetmelerle donatan PKK üyeleri neden oldu. Atina'ya kaçmayı başaran PKK üyeleri, Yunanlı solcuları 70'li yıllarında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyelerine ve 1980'li yıllarda Türk solcularına verdiği desteği istismar etti. Kendilerine "FKÖ", "Yunan Direniş hareketi (ELAS)" ve Cunta'ya karşı silahlı mücadele başlatmak için kurulan bugünkü iktidar partisi PASOK'un ilk hali olan "PAK" süsü verdiler. Yunanlılar'ın çoğu, PKK'ya göre 40, aklı daha salim olanlara göre 20 milyon Kürt'ün haklarının tek savunucusu olarak PKK'nın olduğu konusunda kandırıldılar.. Yunan milliyetçilerini kandırmaya bile gerek yoktu.

Yunanistan'da ilk kez solcuların sesiyle Yunan milliyetçilerin sesi -belki de ilk kez- Öcalan konusunda birleşti. Öyle ki, Apo, Kenya'da yakalandığında Yunan halkının ezici bir çoğunluğu, "Sosyalist PASOK, ABD'den gelen baskılar sonrası Apo'yu Türkiye'nin eline geçmesi için Kenya'ya gönderdi" gibi suçlamalar yöneltti... ve buna hâlâ inanıyor.

Stelyo Berberakis


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır