kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kaç ya da savaş
Stresten kaçış yolunu bulabiliyorsanız ne alâ, ama yapınız itibariyle kçaresiz hissediyorsanız, o zaman yapmanız gereken ayaklarınız sağlamca yere basıp, derin bir nefes alıp, strese savaş ilan etmek. Bu savaşta galip gelmeniz için önerilerimiz var.

Muhtelif durumlara adapte olabilmek için "kaç ya da savaş" mantığıyla hareket ediyor bedenimiz. Böylece tansiyon yükseliyor, stres hormonlarının seviyesi aniden fırlıyor ve oksijen tüketimi azalıyor. Sonuçta da stres tablosu ortaya çıkıyor. Gerginliği azaltmanın ve stresle başa çıkabilmenin yolları ise yok değil. "Başta egzersiz," diyor uzmanlar. Dilerseniz bale veya dans dersleri alabilir veya sevdiğiniz bir el becerisini geliştirerek rahatlayabilirsiniz. Meditasyon da oldukça yararlı sonuçlar veriyor.

E tipi insanlar
Çoğumuz onları görür görmez tanırız: Telaşlı, gergin, titiz ve mükemmeli arayan bu E tipi insanlar, yolları psikiyatriste en çok düşen gruba dahildir. Bu kişiler, tek başına kapasitelerinin üzerinde iş yüklenip, kendileri olmadan işlerin asla yolunda gitmeyeceğine inananlar arasından çıkar. Ülser, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve alerjik reaksiyon gibi problemleri sıklıkla yaşarlar. Zaman içinde bu kişilerin çevresindeki insanların gitgide azalması ve yalnız kalmaları ise kaçınılmaz bir sonuçtur. Oysa uzmanlar sağlıklı bir yaşam şeklinin, "aktif bir sosyal yaşam, çevre ilişkileri ve iş hayatı"nın üçlü uyumunda yattığını söylüyorlar.

Yalnızlığın en büyük stres etkeni olduğunu söyleyen psikiyatristler, evli insanların bile kendini yalnız hissedebildiğini söyleyerek, şu yorumları getiriyor: "Evli olup, geniş bir ailesi olmasına rağmen strese giren kadınlar da yok değil. Çünkü kendilerini yalnız hissediyorlar ve değerli görmüyorlar, bu duygu da çevreden gitgide kopmalarına, koptukça da değer duygularının iyice azalmasına neden olarak, garip bir kısır döngü başlatıyor."

Öte yandan yalnız yaşadığı hâlde belirli ilgi alanları olan aktif ve mutlu kadınların sayısı da hayli fazla. Bu mutlu ve kendileriyle barışık insanlar, birilerinin kendilerini davet etmesini beklemek yerine, "haydi birlikte vakit geçirelim," diyerek ilk adımı atmayı tercih eden kişiler olduğundan, stresle çok yakın ilişkide oldukları da asla söylenemez.

Stresi yok saymayın
Bir sorunu görmezlikten geldiğinizde sorunun daha vahim bir hâl aldığını bilirsiniz. Stres de aynen öyle. "Yok canım, ne stresi, herkes gibi yaşayıp gidiyoruz işte, günlük koşuşturma..." gibi laflar edip, stresi örtbas etmeye kalkarsanız altından kalkamayacağınız kadar büyük bir yük almış olursunuz. Çok geçmeden bedeniniz de sinyaller göndermeye başlar zaten. Bir bakarsınız çok yemek yemeye veya çok uyumaya başlamışsınız. O sırada bedeniniz size; "Benim dinlenmeye ve rahatlamaya ihtiyacım var," demek istiyordur ama siz farkına varmazsınız. Bazen de birdenbire daha fazla sigara ve alkole sarılırsınız, bu da aynı şekilde bir beden sinyalidir aslında.

Ancak tüm bunlar geçici çözüm olmaktan ileri gitmezler. O hâlde olumsuz enerjiyi günü gününe boşaltmak için ya 30 dakikalık yürüyüşler yapın, ya güzel bir makâle okuyun ki içiniz açılsın. Ya da sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayarak biraz sohbet edin. Basit ama etkili olan bu çözümler günlük stresi azaltmada epey işinize yarayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır