kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çalışanlarımıza iş arıyoruz

ULAŞ BIÇAKÇI


Geçen hafta insan kaynakları gazetelerinde Unilever'in bu başlıkla bir ilanı yayınlandı. Unilever Adana'daki fabrikasını kapatıp Çorlu'daki fabrikası ile birleştiriyor.

Şirket, fabrikalarından çıkaracağı ve "15 yıldan beri karşılıklı sevgi, saygı ve anlayış içerisinde geçen birliktelik" için ilanda teşekkür ettiği, deneyimli ve kendisi tarafından eğitilmiş çalışanlarının, ki fabrika deyince "çalışanlar"ın sadece işçiler olduğunu sanmayın, iş bulmalarına yardımcı olmak istiyor. Hatta bu konuda bir insan kaynakları danışmanlığı firması ile bile anlaşmış. Yani bu iş için epey para ve çaba sarfediyor.

Daha önce Pınar Süt de yapmıştı aynı uygulamayı. Böylece buna, "outplacement" diyorlar. İnsan kaynakları danışmanlığı yapan şirketler artık sadece insan alınmasına değil çıkarılmasına da yardımcı oluyorlar.

Benim değineceğim başka bir şey. Günümüzde şirketlerde insan sirkülasyonu çok hızlı bir şekilde artıyor. Bir başka deyişle insanların şirketlerde kalış süreleri yani devmalılık azalıyor. Daha da Türkçesi insanlar giderek daha çok iş değiştirmek durumunda kalıyor. Bunun o kadar çok nedeni var ki. Şirket birleşmeleri iş yaşamındaki yeni gelişmelerin ortaya çıkardığı son örneklerden sadece birisi. İşin en öz Türkçesi de klasik kariyerin buharlaşmasının hızlandığıdır. Emekliliğe dek bir işte kariyer yapma şeklinde düşünce kayboluyor.

DEVİR DEĞİŞTİ...
Gazete ilanları ile teşekkür ettiğin insanların bile işlerine son vermek durumunda kalabiliyorsun. Ha, bu işin içinde, "Bakın biz ne kadar iyi şirketiz" şeklinde bir reklamasyon da olabilir. Eh o kadarcık da olsun. Buna, batmasının arifesinde aldığı ISO belgesini, ne alakası varsa, İBO'lu, Sibel Can'lı 4-5 as solistin katıldığı 1500 kişilik davetlerle reklamasyon yapanlar karşısında çok daha fazla hoşgörü gösterebiliriz.

Eskiden çok iş değiştiren insanlara, "hiç bir yerde dikiş tutturmamış" damgası vurulur ve bir işe baş vurduklarında işe alınmazlardı. Hele iş değiştirme nedeni işten çıkarılmak ise insanların hayatı kayardı. Kimse onu görüşmeye bile çağırmazdı. Artık insan seçme politika, kriter ve metodları da değişmek zorunda.

Şirketlerdeki insan sirkülasyonu daha da artacak. Ama sadece bardağın boş yanını görüp bundan ürkmeyin. Çıkışlar kadar girişler de var. Bir baktınız mı gazetenizin ilan sayfalarına? Kendimizi her zaman, "piyasa değeri" olan bir profesyonel olarak tuttukça sırtımız yere gelmez. Eee ne yapalım, değişim bu. Bundan sonra böyle.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır