kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnsana iş, işe insan: Data Expert
Yeni yönetim anlayışında en önemli unsurun doğru işe doğru insanı yerleştirmek olduğunu söyleyen Data Expert'in patronu Altunkaya, "Biz de bunu yapıyoruz" diyor

Çağdaş yönetim metodlarının gelişimi, işverenlerin insanların kaynak olduğunu anlamasına imkan sağladı. Doğru bir organizasyon yapısı ve doğru yönetimle, insan gücünün çok daha verimli hale gelebileceği, uzun süre önce anlaşıldı. Bu noktada ortaya çıkan ana unsur, doğru insanın doğru işe yerleşmesi oldu. Ve işin bu kısmını danışmanlık firmaları karşılamaya başladı. Data Expert, bu alanda en uzun süredir faaliyet gösteren firmalardan biri. İnsan kaynakları sektörünün içinde bulunduğu durumu, Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya ile görüştük.

Sizce yönetim danışmanlığı nedir?
Şirketlerin yeniden yapılanmasıdır. Bu insan kaynakları, organizasyon, geleceğe yönelik plan yapmak üzerine bir yapılanma olabilir. Ancak bizde yönetim danışmanlığı bilinci yeterli oranda oturmadı. Şirketler bunun önemini ilerde daha fazla anlayacak.

Data Expert bu tablonun neresinde yer alıyor?
İstanbul ve Ankara şubelerimizdeki 14 kişilik uzman kadromuz ile insan kaynakları teknolojileri ve yönetim danışmanlığı hizmeti veriyoruz. 21. yüzyılda iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olduğunu düşünüyor, çok sayıda ulusal ve uluslararsı işletmenin "Doğru İşe, Doğru İnsan" bulmasına yardımcı oluyoruz.

Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
İnsan kaynakları danışmanlığı, eleman seçimi ve temini, yönetim araçları, kariyer planlama danışmanlığı, yönetim stratejileri ve eğitim konularında hizmet veriyoruz. Ama bu hizmetler içindeki ağırlığı insan kaynakları danışmanlığı oluşturuyor.

Sektör her gün biraz daha kızışıyor. Bu pastadan pay almak için ne yapıyorsunuz?
Data Expert, insan kaynakları alanında sektörel uzmanlaşmayı başlatan firmalardan biri. Türkiye'de enformasyon sektörüne insan kaynakları hizmeti verilmesi için öncü olmaya çalıştık. Bizi diğerlerinden ayıran en önemli özellik uzmanlaşmaya verdiğimiz önem.

İnsan kaynakları sektöründe bazı söylentiler var. Gerçekten size başvuruda bulunan bireylerden ücret alıyor musunuz?
Bu doğru değil. Biz bunu iki ayrı şekilde değerlendiriyoruz. Birey olarak gelip kariyer danışmanlığı hizmetimizden yararlanmak isteyen olduğu zaman bu iki günlük bir program demek. İçinde testler ve ölçümler var. Bunun belirli bir ücreti var. CV gönderenlerin CV'leri bilgi bankasına yazılıyor, ama bunun için ücret almıyoruz.

En çok hangi alanlarda danışmanlık başvurusu alıyorsunuz?
Daha çok enformasyon ve finans sektörlerine danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kendimizi daha çeşitli alanlara yöneltmek istemiyoruz. Bizim anlayışımız uzman olduğumuz konularla ilgili hizmet vermek.

İnsan kaynakları danışmanlığının kendi içindeki sorunları nelerdir?
Firmalar içinde bilinç yok. En büyük sorun bu. Firmalar işlerini daha kaliteli yapmak için çaba sarfetmiyor. Burada rekabet çok önemli. Firmaların birbiriyle olan rekabeti arttıkça, daha düzeyli bir hizmetin ortaya çıkması kaçınılmaz olacak.

Peki üniversitelerle ilgili herhangi bir projeniz var mı?
ODTÜ ve Galatasaray Üniversitesi'yle işbirliği içerisindeyiz. ODTÜ'ye İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda, Galatasaray Üniversitesi'ne de bilgi işlem konusunda eğitim veriyoruz.

Data Expert'in misyonu nedir?
Data Expert'in çıkış noktası, 'İnsana İş, İşe İnsan' anlayışı. Gizlilik ve tarafsızlık ilkelerine uyarak, insan kaynakları sektörüne daha fazla yatırım yapmayı, piyasalara parlak gençler kazandırmayı amaçlıyor.

"En Önemli Yatırımınız İnsandır" ile neyi vurgulamak istiyorsunuz?
21. yüzyıl için geri sayılan şu günlerde, dünya artık çok başka değerler taşıyor. Artık herkes insanın değerini anladı. İnsan, kanımca yüzyılın en değerli sermayesi konumunda.

İnsan Kaynakları Danışmanlığı sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?
Gelişecek ve büyüyecek. Türkiye'deki kurumlar bu hizmeti daha çok satın alacaklar. Bir zaman gelecek devlet kurumları da bize gelip, yardım isteyecekler.

Data Expert'in 2000 ve ötesindeki hedefleri neler?
2000 yılı içerisinde yurtiçinde ve yurtdışında başta Londra, New York olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa ülkelerinde de ofislerimizi faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

Son olarak size "Geleceğin mesleği nedir" desek?
Geleceğin en parlak sektör hizmet sektörü. Bilgisayar, çevre ve genetik mühendisliği, bilgisayar enerji ve telekomünikasyon büyük önem kazanacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır