kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öğretmenlerin geleceği özel'de
Devlet okulları ile özel okullar arasındaki ücret ve çalışma ortamı farkı, öğretmenleri özel sektöre yöneltiyor. Özel okullar öğretmenlere birçok avantaj sunuyor

AÇIL SEZEN

"En kutsal meslek" olarak bilinen öğretmenlik, uzun yıllardır milli eğitim politikalarındaki çarpıklık ve eğitim sistemindeki erozyon nedeniyle büyük bir erozyona uğradı. Öyle ki, öğretmenler evlerinin geçimini sağlayabilmek için ek bir işte çalışmak, yeri geldiğinde pazarda limon satmak zorunda kaldılar. Böylece öğretmenlik, toplumsal statü piramidinin alt kesimlerine düştü.

1980'li yılların sonunda birbiri ardına gelişen özel okullar, öğretmenler için yepyeni bir umut kapısı oldu. Çünkü daha az öğrencinin bulunduğu okullarda daha az ders saati çalışıyorlar, üstelik de devlet liselerinde aldıkları paranın iki katını kazanabiliyorlardı. Böylelikle öğretmenler arasında bugüne kadar süregelen bir hareketlenme başladı ve devlet liselerinden özel okullara kitlesel bir öğretmen kayışı yaşandı.

Şu anda Türkiye'de 500 bin öğretmen var. Bunların 21 bini özel okullarda görevli. Her ikisi de aynı eğitimden geçmiş, her ikisi de bilgi elçiliği yapıyor. Ama aralarında çalışma şartlarından yaşam standardına kadar büyük ayrımlar var.

ÜCRET FARKI
Öncelikle devlet liselerinde görev yapan öğretmenlerin aldığı ücret çok düşük. Şu anda bir devlet lisesinde bir öğretmenin ortalama maaşı 100 ile 250 milyon lira arasında. Üstelik haftada girdiği ders sayısı 50 saati buluyor.

Özel okullardaki öğretmenlerin aldığı ücret ise stajyerler için 180 milyon. Bu rakam, deneyime ve alana göre 500 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Üstelik bir özel okul öğretmeninin haftada girdiği ders sayısı 20 ile 30 arasında.

Yine devlet liselerindeki yapılanma büyük bir hiyerarşi anlayışına dayanıyor. Kamu sektörünün hantal yapısı içinde karar alma mekanizmasının ağırlığını yaşıyorlar. Bu yapı içinde parlak öğretmenler geride, verimsiz öğretmenler ise belirli yerlerde oturma şansına sahip oluyor.

Özel sektörde ise durum farklı. Eğitim kadrosu ihtiyaca yönelik olduğundan, dinamizmi sağlamak çok daha kolay oluyor. Böylelikle paylaşımda da sıkıntı yaşanmıyor.

Peki devlet liselerinin özel okullara göre avantajları yok mu? Var. Ama çok değil. Örneğin hiyerarşik yapıda iş güvencesi daha fazla. Özel sektörde öğretmenin kaderi okul kurucusunun elinde.

DERSANE SAVAŞI
Son yıllarda yaşanan bir diğer gelişme de, özel okullar ile özel dersaneler arasındaki savaş. Dersaneler, özel okullardaki öğretmenleri daha da yüksek meblağlar karşılığında bünyelerine katabiliyor. Ancak dersanelerde çalışmanın getirdiği dezavantajlar da var. Dersanelerde daha mekanik ve sadece hedefe odaklı öğretim yapılıyor. Çalışma şartları da çok ağır. Örneğin öğretmenler haftada 55 saate kadar derse girmek zorunda kalabiliyor. Kısa sürede başarıyı yakalamak zorundalar. Tek avantajı, yüksek ücret. Dersanelerde kendini ispatlayabilen öğretmenler 700 milyon ile 1 milyar lira arasında ücret alabiliyor.

Sonuç itibarıyla, çocuklarımızı teslim ettiğimiz öğretmenler için gelecek özel sektörde. Öğretmenleri özel sektörü tercih ettikleri, ticari düşündükleri için suçlamamak gerek. Çünkü aradaki farklar ortada. Devlet, öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Sistemdeki bu çarpıklık devam ettikçe, devlet liseleri ile özel okullar, dolayısıyla da özel okullara 1 ile 3.5 milyar arasında para verebilen ve veremeyen kesim arasındaki uçurum artarak devam edecek.

'Özel' çalışma ortamı
Özel okullardaki öğretmenlerin çalışma ortamıyla ilgili olarak, Özel Okullar Derneği Başkanı Dündar Uçar'ın kapısını çaldık. İşte Uçar'ın gözüyle öğretmenler...

* Öğretmen seçiminde öğrenciyle diyalog kurması önemlidir.

* Öğretmenin öğrenciye model olabilecek kadar özenli olması gerekir.

* Özel okullar arasında ciddi rekabet var. Bu da öğretmenlerin fiyatını yükseltiyor.

* Öğretmenlerin yıllık ücret artışı yüzde 75 ile yüzde 100 arasında.

* "Mucize adam" dönemi geçti artık. Artık öğretmen değil "kurum" önemli.

* Özel okullarda öğretmenlerin aldığı ücret 180-500 milyon arasında.

* Haftada ortalama 20 ile 30 saat derse giriyorlar.

* Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı 230 bin.

* Türkiye'de 1.800 özel okul var.

* Özel okul başına 130 öğrenci düşüyor.

* Özel okullar ekonomiye 65 trilyon lira civarında girdi sağlıyor.

ÖZEL OKUL FİYATLARI
VKV Vehbi Koç Lisesi3.4 milyar
Amerikan Robert Lisesi3.3 milyar
Üsküdar Amerikan Lisesi3 milyar
Avusturya Lisesi1.8 milyar
Alman Lisesi1.8 milyar
Tüm Fransız Kolejleri2.1 milyar
İstanbul Erkek Liseliler V.3.2 milyar
Işık Okulları2.1 milyar
Şişli Terakki Lisesi1.85 milyar
Özel Kültür Lisesi2.7 milyar
Eyüboğlu Lisesi3 milyar
MEF Okulları6 bin dolar
Özel Uğur Lisesi2.3 milyar
Özel Marmara Lisesi2.25 milyar
İstek Vakfı Okulları1.2-1.8 milyar lira
Özel Evrim Okulları1.6 milyar
Özel Boğaziçi Lisesi1.9 milyar


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır