kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Einstein'ın beyin sırrı
Ünlü bilimadamının 40 yıldır kavanozda bekleyen beyni üzerinde yapılan bir araştırma, Einstein'ın beyninin bir bölümünün anormal geliştiğini gösterdi.

Kanada'nın Ontario kentindeki McMaster Üniversitesi'nde Einstein'ın beyni üzerinde çalışan uzmanlar, beynin büyüklüğünü ve şeklini, orta zekalı 35 kadının ve 56 erkeğin beyniyle karşılaştırdılar. Bulguların Einstein'ın neden bir matematik dehası olduğunu açıkladığını düşünüyorlar; zira Einstein'ın beyni genel olarak diğer beyinlere benziyorsa da, beynin matematiksel düşünce ve boyutlu, hareketli düşünebilme yeteneğinin kontrol edildiği merkez, Einstein'da normal beyinlere göre çok daha büyük.

Einstein'ın beyninin 'aşırı gelişkin' bölümü beynin sol lobunda yer alıyor ve uzmanların saptamalarına göre, normalden yüzde 15 daha büyük. Bu bölümde bulunması gereken oluk ise, Einstein'da yok. Uzmanlar, böylece beyin hücreleri arasındaki iletişimin kolaylaşmış olabileceğini iddia ediyor.

Ölüsü bile işe yarıyor
İngiliz bilim yayın organı The Lancet'a konuşan, araştırma heyetinin başkanı Prof. Sandra Witelson, "Einstein'ın beyninde tespit ettiğimiz sıradışı anatomi, onun nasıl farklı düşünebildiğini açıklıyor. Einstein, kendi bilimsel düşünme sistemini, 'kelimelerin pek bir fonksiyonu yoktur' sözleriyle anlatırdı. O sözcükler yerine, görsel boyutla ilgiliydi ve şekillerle düşünürdü" diyor.

İnsan beynindeki şekil veya fiziksel yapı farklılıklarının, yetenekleri böylesine kökten etkileyebileceğinin ortaya çıkarılması, bilimadamlarını heyecanlandırdı. Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Laurie Hall, bu konuda "Yetenekleri ve kapasiteyi, tamamen beynin şekline bağlamak, şu anda fazla ileri gitmek olur. Henüz bu tez kanıtlanmış değil, ama yeni teknolojiyle kısa zamanda muammanın çözüleceği kesin," şeklinde konuşuyor. Bilimadamları bu gelişmenin, diğer üstün zekalı insanların da araştırmalara katkıda bulunmak için beyin bağışı yapmalarını teşvik etmesini umuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır