kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnşallah bu sefer yırtarız
Tahkim, Bankalar ve DGM yasaları çıkarsa para musluklarının açılacağını söyleyen Mustafa Koç, "Bu hükümetle yırtarız" diyor

Mine ŞENOCAKLI

Üçlü koalisyon iş dünyasında pembe bulutlar dolaştırıyor. Hükümet, neredeyse iş dünyasının tümünden güvenoyu alıyor. TÜSİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Koç da, üç partinin ekonomi alanında uzlaşma içinde olmasından mutlu. "Bu hükümetle yırtarız" diyen Koç, eğer Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Bankalar ve Uluslararası Tahkim konuları tatilden önce yasalaşabilirse Türkiye'nin IMF'yle masaya oturmasına gerek kalmadan uluslararası para musluklarının açılacağına inanıyor.

Koalisyon ortaklarının çok iyi niyetli ve kararlı olduğunu gördüklerini söyleyen Koç, "Biz iş dünyası olarak elimizden geldiği kadar desteklemeye devam edip kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok kararlılar. Üç partiden çatlak ses çıkmadan aynı görüşü savunuyorlar. O yüzden inşallah bu sefer yırtarız. Eğer belirli reformları yaparlarsa ki öyle gözüküyor, 2000 yılına iyi gireriz. Ben iyi niyetli olduklarına inanıyorum. Bu işlerin üstesinden gelecekler. İşlerin üzerine kararlılıkla gittiklerini gördük. Bir güvenoyu da bizden" diyor.

IMF'ye ihtiyacımız olmaz
Hükümet, Uluslararası Tahkim Kurulu'yla ilgili kararı ve Bankacılık Yasası'nın çıkarttığı anda, Türkiye'nin dış dünyadaki itibarının yükseleceğini de söyleyen Mustafa Koç, "Reytingimiz artacak" diyor.

"Bu hükümet 351 milletvekilinden oluşuyor. 16 kişi daha olursa her türlü Anayasa değişikliğini yapabiliyorlar. Oldukça uzlaşımcı birbiriyle anlaşan bir görüntü veriyorlar. Zaten güvenoyu aldıkları akşamdan itibaren önemli yapısal reformları hayata geçirmek için çalışıyorlar. Güven veren bir intiba veriyorlar. DGM'ler ve Bankacılık Yasası konusundaki çalışmalarını büyük, tarihi bir fırsat olarak görüyorum. Şimdi bir an evvel Uluslararası Tahkim gibi kanunları tatilden önce çıkartılabilirseler bizim IMF'ye bile ihtiyacımız olmadan, belirli dış kaynağın ülkeye girmesini sağlayabilirler. Tabii içeriye dış kaynak girince, dışardaki kaynaklar içeri alınınca iç borçlanmadaki faiz oranı düşecek. Ekonomiye bir canlılık gelecek. Bunu çok mühim buluyorum."

Bu arada, hem ekonomiyi rahatlatmak hem de makro ekonomik dengeleri bozmamak gerektiğine dikkat çeken Mustafa Koç, "İşadamlarının da üzerlerine düşen fedakarlığı yapmaları lazım. Sanayicinin durumu belli. Bence herkes acı ilacı içecek" diyor.

Yücaoğlu: Hükümet doğru yolda
BUNDAN önce SİAD'ların hazırladığı yapısal reform programının neredeyse tamamının hükümet programında da yer aldığını söyleyen TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, koalisyondan umutlu. "3.5 yıldır özlediğimiz bir tabloydu. Hükümet partiler üstü bir çalışma düzeni içine girmiş. Bu bizi çok heyecanlandırdı" diyen Yücaoğlu, Başbakan Ecevit'e yardıma hazır olduklarını da vurguluyor.

Yücaoğlu, "Meclis hummalı şekilde çalışıyor. Önce DGM ve Bankalar Yasası'nı çıkarmaya uğraşıyorlar. Arkadan bütçe çıkacak, sonra sosyal güvenlik gelecek diyorlar. Sıraya almışlar. Bunlar güzel tablolar. Bu heyecan inşallah devam eder" diyor.

Yücaoğlu, "Hükümet doğru yolda" diyor ve eğer yapısal reformlar yapılabilirse Türkiye'yi 21. asra hazırlayacak daha orta vadeli programların ele alınması gerektiğini söylüyor:

"Öncelikle Türkiye'nin normal bir büyüme çerçevesine gireceği koşulları yaratalım. Türkiye'nin tekrar bir büyüme ortamına girdiği çerçeveyi yakaladıktan sonra daha rasyonel şeyler düşüneceğiz. İşte o zaman özelleştirme çok ağırlıklı gündemde olacak. Siyaset konuları gündemde olacak."

Büyüme hızının çok düşük olduğunu söyleyen Yücaoğlu, "Ciddi bir şekilde dış kaynak gelmesi lazım ki, bu faizler düşsün. Bizi en çok sıkan hadise faizlerin yüksekliği" diyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır