kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirmenin kilidi uluslararası tahkimde
Hükümetİn göreve başlamasıyla birlikte ekonomik ve sosyal alanlarda hızlanan reformlara hükümet programında uluslararası tahkim diye anılan uluslararası mahkemenin kabul edilmesi de katılıyor.

Özellikle enerji yatırımlarında ve özelleştirmelerinde yabancı sermayeyi Türkiye'ye getirmede kilit konumda bulunan uluslararası mahkemenin kabulu ile ilgili anayasa değişikliği gerekiyor. Daha önce Danıştay tarafından reddedilen uluslararası tahkim'in anayasanın 47. ve 125'inci maddelerinde gerçekleştirelecek değişiklerle uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'nin potansiyeli en yüksek sektörlerinden biri olarak gösterilen ve yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdikleri sektör olan enerji alanında yapılması planlanan özelleştirmede uluslararası mahkemelerin kabul edilmemesi büyük sıkıntı yaratıyor. Yabancı uzmanlar Türkiye'ye akması beklenen milyarlarca dolarlık yabancı sermayenin önündeki en büyük engellerden birinin uluslararıs tahkim olduğun belirtiyorlar. Halen Enerji Bakanlığı'nın elinde bulunan yaklaşık 30 milyar dolarlık enerji projesine yabancı yatırımcının fiili katılımının uluslararası tahkim ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra hızlanması bekleniyor. Bu değişiklik ile yabancı şirketler Türkiye'deki ortakları ile aralarında sorun çıktığında uluslararası mahkemeye gidebilecekler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır