kapat

19.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yaz aylarında Sarılığa dikkat!
İyi tedavi edilmediği takdirde siroz ve kansere yol açan Hepatit-B'nin yaz aylarında bulaşma riski daha fazla. 3. Ulusal Hepatoloji Kongresi'nde konuşan İspanyol Profesör Rafael Esteban, hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri sıralarken, hastalığa gereken önemin verilmesinin altını çizdi.

Siroz ve kansere yol açan Hepatit-B hastalığında son gelişmeler 3. Ulusal Hepatoloji Kongresi'nde ele alındı. İspanyol Prof. Rafael Esteban, Hepatit-B'ye karşı geliştirilen Lamivudine adlı ilacın, kandaki mikrobu yüzde 90 civarında temizlediğini müjdeliyor. Prof. Esteban, Hepatit-B'nin AIDS'den de tehlikeli olduğunu ancak tedavisiz bir hastalık olmadığını söyledi.

Prof. Esteban, sarılık gerçekte nedir?
Hepatit, karaciğer iltihabıdır. Virüsler, alkol, belirli ilaçlar veya kimyasal maddeler, bazı bağışıklık hastalıkları Hepatit yapabilir. En çok görülen 10 enfeksiyon hastalığından biridir. Hepatit B virüsü, dünyadaki 9 ölüm nedenlerinden biridir.

Hastalık nasıl seyreder?
Hepatit B virüsüne bağlı, akut Hepatit vakalarının ortalama yüzde 5'i kronikleşir. Bunların önemli bir bölümü siroza dönüşür. Sirozlu vakalarda da kansere dönüşme riski oldukça yüksektir.

Hastalığın bulaşma yolları nelerdir?
Dünyada 400-500 milyon taşıyıcı olduğu sanılmaktadır. Kronik hastalar ve akut enfeksiyonu geçirmekte olan bireylerin kan ve vücut sıvıları, hastalığın bulaşmasında önemli rol oynuyor. Kronik taşıyıcılık oranı yüzde 2-10 oranında bulunmaktadır. Yüzde 20-60 civarında da, enfeksiyonla bulaşma oranı görülür. Virüslerle çoğunlukla çocukluk, ergenlik veya genç erişkin dönemde karşılaşılır.

Peki, Türkiye'de durum nedir ?
Bazı bölgelerde nüfusun üçte birinin, bazı bölgelerde de yüzde 60'lara varan bölümünün Hepatit B enfeksiyonu geçirmiş olduğu anlaşıldı. İstatistiklere göre, Türkiye'de yılda 30 bin civarında viral Hepatit bildirimi oluyor. Ama sayının, bildirilen vakaların 5-6 katı üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Hastalıktan korunmada aşının rolü nedir?
Aşı, doğar doğmaz, 0-l ve 6'ıncı aylarda rutin, 0, 1, 2 ve 12'nci aylarda hızlı olarak yapılmaktadır. Beş yılda tek doz uygulamalarıyla bağışıklık tamamlanmaktadır. Aşıya cevabın test edilmesi, üçüncü aşıdan 6 ay sonra antikor saptanması ile oluyor. Normal kişilerde antikor beş yıl süreyle kalır. Aşı yapılan bölgede 1-2 günde kaybolan hafif kızarıklık ve şişlik görülebir. Veya, 38 dereceye varan ateş, baş ağrısı, yorgunluk, bulantı gibi şikayetler gözlenebilir. Bunların yanı sıra, sarılıktan korunmada, tek eşli cinsel yaşam, kontrol edilmemiş kan ürünlerini kullanmamak gibi önlenmelerin yanı sıra, temizliğinden şüphe duyulan su ve sularla yıkanmış gıdaların alınmamasına da dikkat edilmeli"


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır