kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'in feodali
Henüz 20'li yaşların başında ama 50 bin kişinin sorumluluğunu taşıyor; çok zor bir işi başarmaya, göçebe Beritanlar'ı yerleşik yaşama geçirmeye çalışıyor

Bir koca aşiret... Güneydoğu'nun en büyük göçebe aşireti; 50 bin nüfusu, 150 bin baş hayvanı, sürdürülmesi gereken bir unvanı var. Ve bu koca aşiretin, "Beritan"ın başında çok genç bir ağa var: 24 yaşındaki Fazıl Yazıcı.

Aşiret reisliğinin yanı sıra Beritanlılar'ın ürünlerini pazarlamak için oluşturduğu "Beritan S.S. Bismil Alibey ve Çeltikli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi"nin başkanlığını da yapan Fazıl Yazıcı, babası Ali Yazıcı'nın ölümünden sonra devraldığı işleri başarılı biçimde idare ediyor. 50 bin kişinin tek tek sorunlarıyla ilgilenmeye, ihtiyaçlarını gidermeye, aşiretin ürünlerini pazarlamaya çalışıyor. Bütün bunların yanı sıra aşiretin güvenliğini sağlamak, teröre karşı ayakta kalmak ve üstlendiği 'misyonu' devam ettirmek zorunda. Üstlendiği misyonlardan en büyüğü de 'göçebe yaşam süren aşiretin yerleşik hayata geçirilmesi'...

'Bir yerleşelim...'
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da göçebe hayatı yaşayan, 150 binden fazla küçükbaş hayvana sahip olan 50 bin nüfuslu aşiretin yerleşik yaşama geçerek göçebeliğe son vermesi için yıllar boyu çaba sarfeden eski Reis Ali Yazıcı, sağlığında ancak 250 aileyi yerleşik hayata geçirebilmiş. Bunlar da Diyarbakır yakınlarında oluşturulan 3 ayrı köyde yaşamlarını sürdürüyorlar. Besicilik ve süt inekçiliği yapan aşiretin geri kalan kısmı ise halen göçebe hayatı yaşıyor.

Terör olayları başladıktan sonra yaylalara çıkmalarının da yasaklandığını ve kendileri için artık hayatın çekilmez olduğunu belirten genç aşiret reisi Fazıl Yazıcı, "Terör olayları başlamadan 650 bin küçükbaş hayvanımız vardı. Şimdi 150 bin baş kaldı. Ekonomik açıdan sürekli küçülüyoruz. Bizim için yapılacak tek şey aşiretin bütün üyelerinin yerleşik hayata geçmesini sağlamaktır. Olaylar, ekonomik şartlar artık göçebe olarak hayvancılık yapmamıza imkan tanımıyor." diyor.

Seçimle reis oldu
Beritan aşiretinin çözülen sorunlarının Ecevit'in sayesinde olduğunu ifade eden Fazıl Yazıcı, "Şimdi bizim için 100 hane yapılıyor. Geri kalan insanlarımız da yerleşik hayata geçmek istiyorlar. Sayın Ecevit sorunlarımızı yakından biliyor. Yardım elini uzatmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Göçebe yaşadıkları için çocuklarının okula gidemediğini de kaydeden Beritan aşireti reisi Fazıl Yazıcı, "Okumayı ya askerde, ya da davar güderken öğreniyoruz. Çocuklarımız artık çağın nimetlerinden yararlansın istiyoruz" dedi.

Yörede birçok aşiret reisi okuma-yazma dahi bilmezken, Fazıl Yazıcı lise mezunu. Gaziantep'de besicilik yapan ağabeylerinin evinde kalarak okumayı başaran Fazıl Ağa, aşiretin başına da seçimle gelmiş. Kooperatife üye olan ve delege sıfatı taşıyan 2 bin aşiret mensubunun oyunu alan Fazıl Yazıcı, oy birliği ile Kooperatif Başkanı ve doğal olarak da reis olmuş.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır