kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanayi faiz baskısında
İstanbul Borsası'nda işlem gören sanayi şirketlerinin toplam borcu ilk üç ayda yüzde 81 artarak 1.65 katrilyon liraya yükseldi

Sanayİ şirketlerinin finansal borçları büyük bir hızla artıyor. İstanbul Borsası'nda işlem gören 186 sanayi şirketinin finansal borçları 1999 yılının ilk üç ayında yüzde 81 artarak 908 trilyon liradan 1.65 katrilyon liraya yükseldi. Yılın ilk üç ayında finansal borçları en fazla artan şirketlerin basında Netaş, Bursa Çimento ve Uzel Makina geldi. Genborsa Menkul Değerler tarafından yapılan araştırmaya göre, finansal borcu en yüksek şirket ise, 69.7 trilyon lira ile Tofaş Otomobil Fabrikası oldu.

Netaş, finansal borçlarındaki artışın ihracat için alınan krediden kaynaklandığını bildirdi.

Bursa Çimento Genel Müdür Yardımcısı Oktay Özyurt da, finansman giderlerindeki artışın Eximbank'tan kullanmış oldukları ihracat kredisinden kaynaklandığını ve bu borçların artık ödenmiş olduğunu ifade etti. Özyurt, "Şu an sadece 1.5 milyon dolarlık kredi borcumuz kaldı" dedi.

Yatırımlar sürüyor
Global krizin ve ekonomik durgunluğun etkisini, ihracata yönelerek aşmaya çalıştıklarını ifade eden Özyurt, "Bursa Çimento da muhakak ki krizden etkilendi. Ancak kanumumuz itibariyle arzulanan bir pazardayız. Yatırımlarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Uzel Makina Genel Müdürü Mehmet Kahya ise küresel kriz ve Türk otomotiv sektöründeki durgunluktan etkilendiklerini ifade etti. Kahya, global krizin etkilerinin traktör pazarında üçüncü çeyrekte hissedilmeye başladığını, dördüncü çeyrekte de talep daralmasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtmişti.

1999 ilk üç aylık dönemde finansal borcu artan ilk 15 şirket arasında borç büyüklüğü açısından ise Tofaş Oto fabrika dikkat çekti. Şirketin 1999 üç aylık dönemde 69.71 trilyon lira olan finansal borcu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 574 arttı. Şirket, ilk üç aylık dönemde 18.85 trilyon lira zarar etti. Geçen yılın aynı dönemindeki zararı 236.3 milyar liraydı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır