kapat

27.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hedefler sil baştan
Enflasyon hedefi yüzde 54 oldu, büyümede hedef yüzde 1.4'e çekildi. Seçim nedeniyle yapılan revizyonu IMF'nin olumlu karşılaması bekleniyor

Ekonomide bu yıla ilişkin hedefler gözden geçirildi. 1999 bütçesinin yaklaşık 27 katrilyon lira olarak revize edilmesinden sonra, daha önce yüzde 44.4 olarak programlanan, deflatörün (ortalama enflasyon) yüzde 54 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Parasal büyümenin kontrol altında tutulması ve dış talebin de artmayacağı prensibi çerçevesinde, GSMH bazındaki ekonomik büyümenin bu yıl, yüzde 1.4 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor. Başlangıçta 5.5 katrilyon lira olarak programlanan, daha sonra 7.9 katrilyon lira olarak revize edilen bütçe nakit açığının da, bu yıl 10.3 katrilyon olarak gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, bu yıl GSMH'nin yüzde 3.5'i düzeyinde öngörülen faiz dışı bütçe fazlasının, sıfır düzeyine ineceği tahmin ediliyor.

Haziran ayının başında, kesinleşen vergi gelirleriyle birlikte, faiz dışı bütçe fazlası ve program vergi gelirleri hedefinin daha iyi ortaya çıkacağı vurgulanıyor. Faiz ödemelerinin, 10.8 katrilyon lira olarak gerçekleşeceği tahmini yapılırken, 8 katrilyonluk faiz ödemesinin ise gelecek yıla sarkacağı ifade ediliyor.

Yetkililer, değişikliklerin, erken genel seçimlerin yapılması ve küresel krizin devam ettiği de gözönüne alındığında, IMF yetkililerince de olumlu görüleceğini vurguluyorlar.

Ne anlama geliyor?
* Ortalama enflasyonun yüzde 54'e çıkarılmasıyla yıl sonu için yüzde 35 olan hedef 44-48 olabilir.

* Bu durumda geçilmiş olan ortalama 374 bin liralık dolar kurunda da daha hızlı bir artış söz konusu olabilir.

* Enflasyon hedefinin artırılması, sıkı para politikasının süreceği ancak enflasyonu tek haneye çekmeyi hedefleyen programın bir yıl gecikmeli olarak uygulamaya gireceğini gösteriyor.

* Büyüme hızının 1.4'e çekilmesi, durgunluğun süreceği anlamında. Ancak, dünya ekonomisinde toparlanma, iç talep artışı ve hükümet icraatının yaratacağı moral ile ikinci yarıda hızlı büyüme sürecine girilebilir.

* Hedeflerin değişmesiyle ithalat ve ihracat hedefinin de revize edilmesi ve kamunun memur maaş artışında pek cimri davranmaması da beklenebilir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır