kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


2 firma 2 üretim hatası

Fanta'ya filtrasyon malzemesi karıştı.

Firma, sağlığa zararlı olmadığını savundu

Tefal Clipso Green düdüklü tencerede lekeler ortaya çıktı. Sebebi açıklanamıyor

Gıdalardan çıkan yabancı maddeler sık sık köşemizi meşgul ediyor. Fakat büyük firmaların ürünlerinden de bu tür şikayetler gelmesi şaşırtıyor. Geçtiğimiz günlerde bunun bir örneği yaşadık.

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Başkanı Şükrü Demirayak, çocukları için aldığı bir Fanta şişesini göndermişti. Fanta şişesinin dibine kurumu andıran siyah maddeler çökmüştü.

Şükrü Bey, çocuklarının birkaç şişeyi tükettikten sonra yabancı maddeleri farkettiğini ve elinde bize gönderdiği dışında birkaç şişe daha olduğunu yazıyordu.

Konuyu Coca Cola'ya ilettik. Kalite Güvence Şefi Rıdvan Duriç gazeteye gelerek şişeyi incelemek üzere aldı. Birkaç gün sonra gelen yanıtta şu ifadeler bulunuyordu: "500 ml. Fanta, şirketi tarafından incelendi ve basit şurup hazırlanması sırasında diğer bir deyişle su ve toz şekerin karışımı esnasında filtrasyona yardımcı maddelerin (Gıdayla teması onaylanmış ve sağlığa zararı olmayan) basit şuruba karıştığı anlaşılmıştır. Üretim sırasında gözle ve optik okuyucularla yapılan kalite kontrol sırasında bu karışıklığın anlaşılamamasının sebebi, üretimin yüksek basınçla yapılması nedeniyle ürünlerin içinde şiddetli bir karışma etkisidir."

Düzeltici tedbirler konunun farkedilmesinden hemen sonra uygulamaya konmuş. Fakat bu açıklama, okurumuz Şükrü Demirayak'ı ve bizi tatmin etmedi. Firma, kaç şişe Fanta'nın bu şekilde üretildiğini ve geri toplanıp toplanmadığını da belirtmiyordu. Coca Cola'nın 'sağlığa zararı olmayan' şeklinde vurguladığı maddenin gerçekten zarar verip vermediğinden emin olamayan okurumuz elindeki diğer numuneyi Hıfzısıhha'da inceletmeye karar verdi.

Tefal'in ithal ürünü
Tefal'in Fransa'dan ithal ettiği Clipso Green düdüklü tencerede ise leke problemi yaşandı. Okurumuz Banu Katrancı, tencereyi götürdüğü servisin üretim hatasını kabul ettiğini ancak yeni bir ürün verilmediğini belirterek köşemize başvurmuştu.

Firmanın Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Volkan Alacalıoğlu, Clipso ile ilgili benzer leke şikayetlerinin daha önce de ulaştığını söyledi ve "Lekenin sebebini açıklayamıyoruz. İncelenmesi için laboratuvara gönderdik. Sonuçları bekliyoruz" dedi. İnceleme sonucunu biz de merakla bekliyoruz.

Tefal bayii, biz devreye girdikten sonra okurumuza yeni bir ürün verdi.

Yılda 20 litre süt içiyoruz
Türkiye'de süt ağırlıklı olarak yemek ve tatlılarda tüketiliyor ve toplam süt tüketimi uluslararası standartların çok altında seyrediyor. Yıllık kişi başına süt tüketimi Finlandiya'da 149, İspanya'da 111, İngiltere'de 108, Hindistan'da 56, Yunanistan'da ise 47 litre. Bu rakamın Türkiye'de sadece 20 litre olduğunu görmek çok üzücü. Ayrıca Türkiye'de sağlıksız koşullarda toplanan ve satılan sokak sütü yüzde 80 oranında tüketiliyor. Tetra Pak, tüketimi teşvik etmek ve uzun ömürlü süt hakkında bilgi vermek amacıyla geniş kapsamlı bir kampanya başlattı. Kampanyanın ilk adımı reklam filmleri. Kampanya boyunca tüketicilere UHT Uzun Ömürlü Süt'ün üretim süreci anlatılıyor.


Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır