kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


İşte size yeni bir isim

Gazetede ziyarete geldiğinde elini uzattı ve "Ben Hurşit Güneş" dedi. Güneş soyadı çağrışım yarattı yaratmasına da bir an tereddüt ettim, ama yüzü çok benziyordu. "Turan Güneş'in oğlu Hurşit Güneş mi?" diye sordum. Öyleymiş. Kıbrıs harekâtının parolası olan "Ayşe"nin erkek kardeşi.

Hurşit Güneş 42 yaşında. 37 yaşındayken iktisat profesörü olmuş, evli ve iki kız babası.

Peki ne yapmaya hazırlanıyor? CHP Genel Başkanlığı için mücadeleye.

Ankara'da "Kim lider olacak?" tartışmaları sürerken, gruplar kendi aralarında "denge" hesabı yaparken, Baykal "İstemem yan cebime koy" noktasından hareketle yeniden başkan olma planları yaparken, CHP örgütünün yakından tanıdığı, ancak kamuoyunun "babası" dışında bilgi sahibi olmadığı genç bir adam liderliğe soyunuyor.

Üstelik bunu bizzat örgütün ayağına giderek, genç ve yeni nesli biraraya getirmeyi amaçlayarak yapıyor.

"Önce gençleşme"
Hurşit Güneş "Bugün seçmenlerin yüzde 50'si 30 yaş altında. Ve ne yazık ki CHP bu yüzde 50'lik genç kesimden sadece yüzde 4 oy alabildi. Demek ki genç nesil CHP'li olmamış, CHP'ye ısınamamış. Bu çok önemli bir sorun" diyerek söze girdi. Ardından da ekledi "Bu da gösteriyor ki, CHP artık genç bir kadroya teslim edilmeli."

CHP'de "Başkanlık yarışı olmaması" gerektiğini söyleyen Hurşit Güneş "CHP, sağ partiler gibi karizmatik lider arayışında olamaz. CHP ülke sorunlarına köklü çözümler bulacak kadroların toplandığı, dinamik, çağdaş, ileriye dönük bir parti olmak zorunda" dedi.

Güneş, 1974 yılında Gençlik Kolları üyeliği ile başladığı parti hayatını hiç kesintiye uğratmadan bugüne kadar taşıdığını söyleyerek "Bütün CHP tabanı değişim istiyor. Ancak eskiler gençlerden endişe duyuyor, gençlerle bu işin götürülemeyeceğine inanıyor" dedikten sonra sözünü tamamladı: "Gençlerden korkmaya gerek yok, Ali Topuz 27 yaşında il başkanı olmuştu. Baykal 36 yaşında bakandı, Ecevit 42 yaşındayken Başbakanlık koltuğunda oturuyordu."

Hedef iktidar
Son seçimlerde CHP'nin handikapının "barajı geçmek" olduğunu belirten Hurşit Güneş "Dev bir parti olan CHP'nin hedefinin yüzde 10'luk barajı aşmak olamaz. Biz iktidar için var olmalıyız" diye konuştu.

Başkanlık adaylığına özellikle parti tabanından büyük destek geldiğini de kaydeden Güneş "Bizim amacımız eskileri tasfiye etmek değil. Ancak onlara bir haksızlık yaptığımızı, onlara sırtımızı dayayarak çok yorduğumuzu düşünüyoruz. Artık eskiler partinin ağabeyleri olmalı ve yerlerini gönül rahatlığı ile gençlere devretmeli" dedi. Güneş CHP'nin bir kitle partisi olduğunu söyleyerek başarısız olanın gitmesi gerektiğini de belirtti. Kurultay öncesinde parti içi kaynaşmayı "uzlaşalım, bir şemsiye bulup devam edelim" mantığının bir örneği olarak gördüğünü söyleyen Güneş "Eğer bugün bilinen isimlerden biri seçilecek olursa, hiçbir şey değişmeyecektir" görüşünü savundu.

Benim gözlemim
Hurşit Güneş'i ilk kez tanıdım. Ama rahmetli babası Turan Güneş Türk siyasetine kalite, renk, dürüstlük, namusluluk, ilkeli olmak kavramlarını taşımış ve ölümüne kadar bunlara bağlı kalmış nadir politikacılardan biriydi.

Hurşit Güneş'in kariyeri de çok parlak, üstelik babadan kalma değil, kendi bileğinin gücüyle ayakta kalmış bir CHP üyesi. Şimdi partiyi hakettiği yere taşımak için genç bir arkadaş ordusuyla kolları sıvamış.

Güneş'in, CHP'nin kemikleşmiş "Kurtlar sofrasındaki" şansını bir anda kavramak mümkün değil. Ama şunu söyleyebilirim. İlk kez bir parti alttan gelen dalgayla sarsılabilir.

Hurşit Güneş'i Türk politik hayatında çok yakından izleyeceğiz gibi geliyor bana.

Karadeniz hatırlandı
Türkiye Denizcilik İşletmeleri, yıllar sonra turistik amaçlı Karadeniz gezisini hatırladı. Bugüne kadar sadece yaz aylarında yapılan feribot seferlerinin dışında ilk kez 19 Mayıs Bayramı nedeniyle Karadeniz'e turistik sefer yapılacak. İstanbul'dan 17 Mayıs'ta hareket edecek "Karadeniz" adlı yolcu gemisi, bütün sahili ziyaret ettikten sonra Sochi'ye kadar gidecek ve 24 Mayıs'ta tekrar İstanbul'a dönecek. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cezmi Zafer Karadeniz gezisi boyunca uğranacak limanlarda tarihi ve turistik yerlerin de gezileceğini belirterek "Yeşil'in Türküsü adını verdiğimiz 8 günlük gezi boyunca yolculara ayrıca gemide de birçok sürpriz hazırladık. Her gece ayrı bir eğlence, gerek yöre yemekleri gerekse uluslararası mutfakla tüm yolcular Türkiye'nin bir başka güzelliğini keşfedecek" dedi. Cezmi Zafer Karadeniz turistik turuna şimdiden büyük ilgi olduğunu söyleyerek "Denizcilik İşletmeleri turizm sezonunu en iyi şekilde değerlendirecek ve en iyi hizmeti verecektir" diye konuştu.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır