kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CHP'de şimdi sıfırlama yarışı
CHP kurultayı öncesinde uzlaşamayan lider adayları programlarını açıklarken yeniden yapılanma vaat ediyorlar

Emin KOÇ

CHP'NİN gelecek hafta sonu toplanacak Olağanüstü Kurultayı için lider adayları uzlaşmadan umut kesti. Genel Başkanlığa soyunan adayların tamamına yakını, CHP'nin örgütleri, üyeleri ve delegasyonlarının sıfırlanmasını ve yeniden yapılandırılmasını savunuyor.

Genel Başkan adaylarından Murat Karayalçın, "Genel başkan seçilirsem örgütler ve üyeler sıfırlanacaktır" dedi. Ercan Karakaş, Hurşit Güneş, Tarhan Erdem'le birlikte, muhalefet ve Genel Merkez hareketi de CHP'nin "sıfırdan" başlaması görüşünü savunuyor. Ercan Karakaş, Genel Başkan adaylığıyla ilgili hazırladığı programında, delege sisteminin kaldırılması, üyelerin yenilenmesi, örgütlerin yeniden yapılandırılmasını, önseçimlerin, yenilenen ve eğitilen üyelerle yapılmasını savunuyor.

Karakaş, bu amaçla parti okulunun kurulmasını, gölge kabine uygulamasına geçilmesini, sendika ve sivil toplum örgütleriyle kalıcı işbirliği öneriyor. Genel Başkan adaylarından Tarhan Erdem ve Hurşit Güneş de CHP'nin sıfırlanarak, yeniden kurulmasını gündemlerine aldılar. Genel Merkez'in muhtemel adayı Deniz Baykal'ın da yeniden yapılanmayı gündeme getireceği, örgütlerin ve üyeliklerin yenibaştan ele alınmasını istediği öğrenildi.

Hollanda Sosyal Demokrat Plotform'un Başkanı Cezmi Doğaner de, CHP'nin örgütlerine gönderdiği "Avrupa Mektubu"nda yeniden oluşumu savunurken, "Yenileşme ve değişim gereklidir. Üyelik yapısı güçlendirilmeli, elit yapının yıkılması zorunludur. Kimse parti içinde majestelerinin sosyal demokratları olmamalıdır" dedi.

Almanya sosyal demokratlarının önderi Ali Rıza Gülçiçek de CHP'nin sıfırlanarak yeniden yapılanmasını, bunu yaparken, Avrupa'daki sosyal demokrat hareketin örnek alınmasını istedi.

Kayıtları silinecek"
Bu arada çok sayıda Genel Başkan adayı defalarca yapılan görüşmelere rağmen uzlaşmanın olmadığını gördü. Kurultaya tek genel başkan adayı ile gidilmesi yönündeki önerisine destek arayışı için gezilerini sürdüren Murat Karayalçın, dün Samsun'da kurultay delegeleriyle toplantı yaptı. Karayalçın, genel başkan seçilirse öncelikli olarak bütün örgütleri feshedip, delege kayıtları sileceğini söyledi. Ertuğrul Günay da dün İzmir'den dönerek İl Başkanları Komisyonu'yla bir görüşme yaptı. Günay, il başkanlarının tarafsız bir çalışma yaparak sonuca gitmesi gerektiğini söyledi. İl Başkanları Komisyonu'nun Sözcüsü Ankara İl Başkanı Levent Gök ise, adaylarla görüşmelerini sürdürdüklerini, "Kimse il başkanlarını suçlayarak bir yere varamaz. Atanmış da olsa, başka şekilde de göreve gelse bugünkü il başkanları, CHP'nin meşru başkanlarıdır. Genel Başkanı belirleme hakkı ve yetkisine sahiptirler" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır