kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FP'de deprem
"Türban krizi" FP'yi iyice sıkıştırdı. Merve yüzünden Hakkari Milletvekili Evliya Parlak partisinden istifa ederken, başka istifaların da yolda olduğu belirtiliyor

Ali Ekber ERTÜRK

Meclis'e türbanıyla girip büyük krize yolaçan Merve Kavakçı'nın FP'de yarattığı deprem sürüyor. Aydın Menderes ve Mustafa Bayram'ın ardından dün de Hakkari Milletvekili Evliya Parlak, FP'den istifa etti. Böylelikle FP'nin, bir hafta içinde "Merve yüzünden" kaybettiği sandalye sayısı üçe çıkarken Meclis'deki grubu 108'e düştü.

TBMM'de önceki gece yapılan FP'nin grup toplantısında Merve Kavakçı'yı eleştiren ve sözü kesilen Hakkari Milletvekili Evliya Parlak, Mustafa Kamalak ile Oğuzhan Asiltürk'ün kendisine laf attığını, Recai Kutan'ın ise "Süren doldu" diyerek kendisini kürsüden indirdiğini söyledi.

O pırlanta gibi
Grupta Kavakçı'yı eleştirdiği için tepki aldığını kaydeden Evliya Parlak "Bazı arkadaşlarım bağırarak beni uyardılar. Recai Kutan da, 'Süreniz doldu. 14 dakika oldu. Merve Hanım konusunda da yanlış düşünüyorsunuz. Merve Hanım pırlantı gibi bir insan. İnsan hakları ve demokrasi için mücadele eden birisidir' dedi. Bu sözler üzerine yerime oturdum" dedi.

Söyledikleri yalan çıktı
Parlak, Merve Kavakçı hakkındaki görüşlerini ise şöyle açıkladı: "Merve Hanım ne giyimiyle, ne makyajıyla, ne de gülümsemesiyle Türk kadınını temsil ediyor. Geçmişi karanlık. Türbanı tesettür için takıyorsa, o zaman neden makyaj yapıyor. Aday gösterilirken gerekli özen gösterilmemiş. Geçmişi karanlık birinin aday yapılmasını son derece yanlış. ABD vatandaşı olması gibi, bir Türkle değil bir yabancıyla evlenmesini de yadırgadım. Kamuoyu önünde verdiği bilgilerin çoğunun daha sonra yanlış çıkması da beni üzdü."

Yeni istifalar yolda
FP'de Kavakçı yüzünden başlayan çözülmenin yeni istifalarla sürmesi beklenirken Kavakçı'ya yönelik en ciddi tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin'den geldi. Şahin, "Bu saatten sonra O'nu savunamayız" diyerek Kavakçı'nın istifa etmesi gerektiği imasında da bulundu.

Recai Kutan'ın ise partiyi parçalanmaktan ve kapatılmaktan kurtarmak için Merve Kavakçı'ya "Durumu görüyorsun. Bizi daha fazla zor durumda bırakma" diyerek, istifa çağrısı yaptığı bildiriliyor. FP kulislerinde Kutan'ın bu yöndeki ricasını Kavakçı'nın reddettiği de konuşuluyor.

Ilıcak'a Kıbrıs'ta protesto
Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, Merve Kavakçı olayındaki tutumundan dolayı Girne'deki evinin kapısına siyah çelenk bırakarak protesto edildi.

Ellerinde Türk ve KKTC bayrakları ile Atatürk posterleri taşıyan bir grup Kıbrıslı genç, Nazlı Ilıcak'ın Bellapais Manastırı yanındaki evinin önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında, Nazlı Ilıcak'ın sosyal yaşantısı ile yaptıklarının birbirini tutmadığına işaret edilerek, Ilıcak'ı TBMM'ye türbanla giren Kavakçı'yı destekleyerek akıl hocalığı yaptığı ve halen Kavakçı'nın ve Refah Partisi'nin yerini alan Fazilet Partisi'nin, İranlı mollalar gibi savunuculuğunu yaptığı kaydedildi.

"Devlete türban giremez"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, FP milletvekili Merve Kavakçı'nın türbanla Meclis'e girmesinin, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarına uygun olmadığını belirterek, "Devlet ve kamu kurumlarında hiç kimse başörtüsü ile görev yapamaz" dedi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, İzmir'in Menemen ilçesinde bulunan Ege Ordu Topçu Tugayı'na, Cumhurbaşkanı adına sancak verilmesi törenine katıldı. Törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kıvrıkoğlu, "Meclise türbanla giren FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu karşılığı verdi: "O konuda Türkiye'nin en yüksek mahkemeleri olan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, gerekli kararı vermiş ve bu konuya noktayı koymuştur. Devlet ve kamu kurumlarında hiçbir şekilde başörtüsü ile kimse göreve devam edemez. Bu aynen, herkesi bağlayıcı karardır. Meclis, bütün hükümet ve bütün kamu kurumlarında görev yapan herkesi bağlayıcı bir konudur. Konu mahkemelerce çözülmüştür. Milletvekilliği ile gerekli işlemi Bakanlar Kurulu yapıyor. Bunun sonucunu da göreceksiniz, ne olacağını da."

Orgeneral Kıvrıkoğlu, Cumhurbaşkanı adına, Ege Ordu Topçu Tugayı'n sancağı verirken "Bu sancak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şeref timsalidir. Türk Ordusu, sancağını korumuş, uğrunda şehit olmuştur. Sizin de onun tertemiz, asil rengine leke getirmeyeceğinizden eminim" dedi.

RECAİ KUTAN: Merve kararı kara lekedir
FP Genel Başkanı Recai Kutan, "Başını açmayan milletvekilini, şaibeli bir şekilde vatandaşlıktan atarak, Meclis dışı bırakmak, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir" dedi. "Vatandaşlıktan çıkartmanın" hukuki bir işlem olduğunu ve ancak yasanın öngördüğü amaçla kullanılması gerektiğini ifade eden Kutan, şunları söyledi: "Başını açmayan milletvekilini vatandaşlıktan atarak, Meclis dışı bırakmak, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bunun mesuliyetini de, Ecevit ve bakanları, ömür boyu taşıyacaklardır."

Ayetullah'ın Merve desteği
İRAN Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, Türkiye'de yöneticilerin, "din ve özgürlük karşıtı olduğunu" iddia etti. İran'da muhafazakar kanadın önde gelen isimlerinden olan Cenneti, Merve Kavakçı'ya destek vererek, "Bir ülkenin yöneticileri ve yetkilileri bu kadar din ve özgürlük karşıtı olabilir. Bu kadının başındaki yarım metre kumaşa tahammül edemediler" diye konuştu.

Başsavcı'ya suç duyurusu
YAKLAŞIK 30 FP milletvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş hakkında Yargıtay Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçeleri Yargıtay Başvekilliği'ne verdikten sonra bir açıklama yapan FP Genel Sekreteri Eyüp Sanay, gelecek hafta diğer milletvekillerinin de suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Malatyalı sadece namaz kıldı
Türbanla İnönü Üniversitesi'ne girmek isteyen öğrencilerin başlattığı eylemler Merve Kavakçı'nın yarattığı "türban krizi"yle birleşince Malatya'da son üç cuma namazı, namaz olmaktan çıkmıştı. 181 kişinin tutuklandığı olaylar üzerine güvenlik güçleri bu cuma işi sıkı tuttu. Tankların da görev yaptığı Malatya'da bu cuma, cemaat, yalnızca namaz kıldı, dua etti, sevap aldı.

SIRRIBERK ARSLAN - ALİ ÖZLÜER - CELAL YILDIZ - DERYA ERDOĞDU (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır