kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hükümet tamam
DSP-MHP-ANAP koalisyonu pazartesi kurulacak. Dışişleri DSP'de, İçişleri ANAP'ta, Milli Savunma MHP'de olacak

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, DSP-MHP-ANAP hükümetinin hafta başında kurulacağını açıkladı. Ecevit, hükümeti kurma görevi aldıktan sonra durgun geçen günlerden sonra bugünden itibaren hızlı bir döneme giriyor.

Bugün Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le görüşecek olan Ecevit, DSP-MHP-ANAP formülünü ve bugüne kadar yaptığı temaslar ile bugün geldiği noktayı anlatacak. Ecevit, yarın da partisinin Meclis Grubu'nu ve Parti Meclisi'ni arka arkaya toplayacak ve "hükümet kurma konusunda yetki" alacak. Ecevit, pazartesi günü ise yeni ortaklarına yetki alarak gidecek. İlk tur görüşmelerde tüm liderlerle görüşüp nabız yoklayan Ecevit, pazartesi günü sadece ortaklık kuracağı MHP ve ANAP liderleriyle görüşecek. Ecevit'in, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'la görüşmesinin ardından protokolün imzalanması bekleniyor.

Ecevit'in sağ kolu Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, dün MHP lideri Bahçeli ile görüştü. Görüşmede, iki parti arasında başta türban ve 8 yıllık kesintisiz temel eğitim olmak üzere toplam 6 noktada ortaya çıkan pürüzlerin büyük ölçüde giderildiği öğrenildi. MHP kaynakları, özellikle türban ve 8 yıllık kesintisiz temel eğitim konusunda MHP'nin "koalisyonu engelleyecek" bir tutum içerisine girmeyeceğine dikkat çekiyor.

Bakanlık dağılımı
Alınan bilgilere göre, Bahçeli-Özkan görüşmesinde koalisyonun yapısı ve bakanlık dağılımı üzerinde de bir ön değerlendirme yapıldı. Bakan sayısının 36 ya da 34'e çıkarılması görüşü ağırlık kazandı. Bakanlık sayısına bağlı olarak paylaşımın 14-13-9 veya 14-12-8 şeklinde DSP-MHP ve ANAP arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

ANAP, MHP ve DSP kulislerinde üç partinin de Milli Güvenlik Kurulu'nda temsilinin sağlanacağı konuşuluyor. Buna göre Dışişleri'nin yine DSP'de kalması ve İsmail Cem'in bu görevi sürdürmesi, İçişleri'nin ANAP'a geçmesi ve Sadettin Tantan'ın Bakan olması, Milli Savunma Bakanlığı'nın ise MHP'ye verilmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı için MHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Sökmenoğlu'nun ismi geçiyor. Bahçeli'nin Başbakan Yardımcısı olarak MGK'da yer alacağı, böylece DSP ve MHP'nin 2'şer, ANAP'ın da 1 MGK üyeliği alacağı konuşuluyor.

DSP'de bulunan Milli Eğitim, Dışişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kültür Bakanlıklarının yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da DSP'ye geçmesi bekleniyor. Hazine de DSP'de kalacak.

Buna karşılık Maliye'nin MHP'de kalacağı belirtiliyor. Ulaştırma, Çevre, Turizm, Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Orman, Bayındırlık, Köy Hizmetlerinden Sorumlu Devlet, Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Dış Türkler Bakanlığı, İçişleri, Adalet, Enerji bakanlıklarının dağılımında ise pazarlık henüz devam ediyor.

Ecevit: Basit iş değil
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, hükümet için "önümüzdeki hafta başında tamamlanmış olacak" dedi. Ecevit, kamuoyuna yansıyan hükümet protokolüne "bazı ufak tefek eklemeler" olduğunu da söyledi. Ecevit, dün Başbakanlık binasına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hükümet konusunda ilk ciddi sinyalini verdi. SABAH Gazetesi'nin Türkiye'nin gündeminin tek gündem maddesine düştüğü ve dünya gündeminden uzaklaştığı yolundaki dünkü manşetiyle ilgili bir soru üzerine Ecevit, "Tek bir madde dediğiniz, hükümet. O kadar basit bir şey değil. Kaldı ki önümüzdeki hafta başında tamamlanmış olacak" dedi. Hükümet protokolünde bir değişiklik yapılıp yapılmadığı sorusuna Ecevit, önceki gün bir gazetede yayımlanan protokole atfen, "Hayır, yalnız o son metin değil. Ondan sonra ufak tefek bazı eklemeler olmuştu" dedi.

Cudi TV takipte
Med TV'nin kapatılmasının ardından aynı frekanstan Cudi TV diye bir televizyonun yayın yaptığının hatırlatılması üzerine Ecevit, "Evet. Onu da takip ediyoruz. Onun için gerekli girişimlerde bulunuldu" cevabını verdi.

NATO'nun istediği üslerden biri olan Balıkesir Havaalanı'nın NATO'nun isteğine uygun bir şekilde verilmediği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Ecevit, "Hayır. Öyle bir bilgim yok. Tabii o hava üsleri bizim kendi gereksinmelerimiz için de sürekli kullanılan askeri tesislerdir. Ayrıntıları Genelkurmay'a sorun" diye konuştu.

Erhan SEVEN

MHP'nin adayı Ecevit'ten destek istedi
MHP'NİN Meclis Başkan adayı Sadi Somuncuoğlu, dün DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit ile görüşerek, destek istedi.

Somuncuoğlu, yaklaşık 15 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Başbakan Ecevit'ten TBMM Başkanlığı seçimlerinde şartlar uygun düştüğü zaman destek vermesini istediğini belirtti. Somuncuoğlu, Ecevit'in, bu talep karşısında olumlu bir tutum sergilediğini ifade etti. Somuncuoğlu, her partiden çıkan adaylar olduğunu, ilerleyen turlarda değişik nedenlerle çekildikleri takdirde ve kendi adaylığının devam ettiği durumda desteklenmesi yönünde talepte bulunduğunu ifade etti.

"Olumlu izlenim aldım"
DSP'nin Meclis Başkan adayı Uluç Gürkan'ın çekileceği yönünde izlenim edinip edinmediğinin sorulması üzerine Somuncuoğlu, "Hayır. İzlenimle ilgili değil. Seçimlerin nasıl çıkacağını kimse bilemez. Ben kendimin çıkacağımı düşünüyorum ama çıkmayabilirim de. Yani bütün ihtimaller mümkündür. O ihtimaller içinde Sayın Genel Başkanlara benim söylediğim, (adayınız yarışmadan çekilirse ve ben yarışmada kalırsam beni destekler misiniz?) şeklindeydi. Olumlu izlenimler aldım" dedi. Somuncuoğlu, Başbakan'ın TBMM Başkanlığı ile hükümet çalışmalarının ayrı ayrı tutulması gerektiğini söyledi.

Refahyol da ortaklık arıyor
FAZİLET Genel Başkanı Recai Kutan, TBMM Başkanlığı seçimlerinde 4. tura kalmak için kendisinden destek isteyen DYP adayı Ahmet İyimaya'ya "açık destek sözü" vermekten kaçındı. DYP kurmayları, Kutan ziyareti sonrası FP oylarının ANAP adayı Yıldırım Akbulut'a yönelmesi endişesini yaşamaya başladılar.

DYP adayı Ahmet İyimaya, dün cuma namazı çıkışında, yol verip, ayak üstü kısa süre sohbet ettiği Kutan'ı, öğleden sonra DYP eski Grup Başkanvekili Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya ve Diyanetten sorumlu Devlet eski Bakanı, Sakarya Milletvekili Nezvat Ercan ile birlikte meclisteki makamında ziyaret etti. İyimaya, Kutan'dan 4. tura kalacak iki adaydan biri olması konusunda kendisine destek verilmesini istedi.

İyimaya, Başkan seçilmesi durumunda "tarafsız" biçimde görev yapma sözü verdiği Kutan'dan, tüm çabasına karşın "açık destek" mesajı alamadı. Kutan, "Size yardımcı olmak isteriz. Ancak arkadaşlarıma danışmam lazım" demekle yetindi.

Görüşmede hazır bulunan DYP'li bir kurmay, Kutan'ın kendi adayları Nevzat Yalçıntaş'ı 3. turda çekecekleri yönünde mesajlar verdiğini, ancak İyimaya'ya açık destek vaadinde bulunmamasının kendilerinde "FP oyları ANAP'lı Akbulut'a kayar mı?" endişesi yarattığını söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır