kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köstebek krizi
İngiltere Hükümeti, gizli istihbarat teşkilatı MI6'nın tüm sırlarını. İnternet aracılığıyla dünyaya ileten eski ajanı yüzünden kriz yaşıyor

İNGİLİZ İstihbarat Teşkilatı MI6'in işten attığı casus Richard Tomlinson'un teşkilatta çalışan 117 ajanın isimlerini İnternet'e yayınlaması İngiliz dışişlerini zor durumda bıraktı. Listede dünyanın çeşitli büyükelçiliklerinde görev yapan diplomat ve ataşeler, Cambridge Üniversitesi'nde görevli ünlü bir profesör, tanınmış bir bakanın oğlu ve bazı işadamlarının isimlerinin de yer alması durumu daha da kötüleştirdi.

Özel timler gönderildi
TEŞKİLAT, adı açıklanan ajanları korumak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine özel timler gönderdi. Fazla dikkat çekeceği için ajanları geri çekmekten şimdilik vazgeçildi. Öte yandan isimlelerin İngiliz basınında yayınlanması ayrıca Amerika ve İsviçre'deki İnternet şirketlerinin WEB sayfalarının faaliyeti mahkeme kararı ile engellendi. Ancak İngiliz mahkemeleri kararlarının geçerli olmadığı ülkelerde listenin yayınlanması ihtimali hala mevcut.

Güvenilir bir ajandı
İSVİÇRE'DE yaşayan Richard Tomlinson'un kimliğini açıkladığı tüm ajanların işine son verilmesi bekleniyor. Eski MI6 ajanlarından olan Tomlinson, Ortadoğu, Moskova ve Avrupa başkentlerinde çalışan güvenilir bir ajan olarak tanıyordu. Tomlinson, kariyerini anlatan bir kitap yazmaya kalkışınca teşkilattan atılmıştı. 6 ay hapis cezasına çarptırılan Tomlinson, intikam almak için MI6'nın sırlarını İnternet'le dünyaya duyurdu.

90 yıllık örgüt ilk defa zorda
RUS İstihbarat örgütü KGB'nin çökmesiyle birlikte CIA'den sonra dünyanın en büyük gizli istihbarat teşkilatı olan MI6'da 2 bin 300 resmi personel çalışıyor. Sadece resmi olmayan ajanların sayısı bini aşıyor. Teşkilatın Thames nehri kıyısında bulunan binası CIA'den sonra dünyanın en gizemli casusluk binası olarak biliniyor. Teşkilatın yıllık resmi bütçesi 150 milyon sterlin. 1909 yılında kurulan teşkilatın öncelikli görevi, yurtdışında ülke çıkarlarını ilgilendiren bilgileri toplamak.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır