kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye cephesi
Yunanistan'ın Kardak benzeri Plati adacığını kiraya verdiği haberleri, Ankara'yı alarma geçirdi.

Dışişleri'nde üst üste yapılan değerlendirme toplantılarında Yunanistan'ın bu hareketinin kesinlikle kabul edilemeyeceği kararlaştırıldı ve girişimlere başlandı. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dışişleri'ne çağrılarak Türkiye'nin tepkisi iletildi.

Ege'deki aidiyeti tartışmalı ada, adacık ve kayalıklara sahip olmak için her yolu deneyen Yunanistan'ın, bu adaları kiralamak için Parlamento'dan yasa çıkardıkları belirlendi. Sözkonusu yasada, "Adacık, kayalık ve denizin sığ bölümleri ile bunların devamı olan sahiller, sosyal, tarımsal, hayvancılık, balıkçılık, turizm ve milli ekonominin kalkınması, milli savunma ve güvenlik konuları ile ilgili amaçlara hizmet etmek için özel sektöre tahsis edilebilir" denildiği kaydedildi. Yasada ayrıca ada, adacık ya da kayalıkların kiralanmasına kimsenin talip olmaması halinde, başvuranlara ücretsiz olarak işletme yetkisinin verilmesi de öngörüldü. 1996'da yaşanan Kardak krizi sırasında, Kardak için "aidiyet" tartışması yaşanmış ve iki ülkede kayalıkların kendisine ait olduğunu savundukları için, savaşın eşiğinden dönülmüştü. Yeni kriz konusu olan Plati adacığının ise "Egemenliği anlaşmalarla Yunanistan'a verilmemiş adalar" statüsünde olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dün Yunanistan'ın tavrı için "Boş laflardır. Hiçbir hukuki anlamı yoktur. Kendilerine göre şov yapıyorlar" dedi. Başbakan Ecevit de, "Yunanistan, Kardak yakınındaki kayalıklarda özel mülkiyete izin vermiş. Bu konuda Türkiye'nin bir girişimi olacak mı?" sorusuna "Bu, Yunanistan'ın ilk uygulaması değil. Fakat Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmem lazım. Fırsat bulamadım" cevabını verdi.

'Gerekeni yaparız'
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, da gazetecilerin soruları üzerine, İkizce kayalıklarının Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu, geçmişte bir kriz yaşandığını, ancak şu anda dondurulmuş olan krizin, Yunanistan tarafından, birtakım yollar devreye sokularak, sahiplenmek amacıyla tekrar tırmandırılmasının geçerli bir tez olmadığını söyledi. İskan konusunun yıllardır gündemlerinde olduğunu, Yunanistan'ın Avrupa'da çeşitli gazetelere ilan vererek, Yunanistan dışındaki ülkelerin insanlarını buraya getirmeye çalıştığını kaydeden Kıvrıkoğlu, şöyle konuştu: "Böylelikle Türkiye ile o ülkeleri karşı karşıya getirmek niyetindeler. Tabii ki, bu plan tutmaz. Kardak kayalıkları yakınlarındaki adaları iskana açma konusunda girişimlerini sürdürürlerse, bundan 3-4 yıl önce ne olduysa yine o olur. Türkiye gerekeni yapar."
İbrahim GÜNDÜZ - Mahmut BULUT

Yunanistan cephesi
Stelyo BERBERAKİS

Kardak kayalıkları krizi henüz belleklerden silinmeden az kalsın bir yenisi daha ekleniyordu. Olay, Rodoslu bir gencin, İtalyan kız arkadaşıyla "ıssız bir adada evlenme" arzusunun MEGA TV'sinden yayınlanmasıyla başladı. Issız adanın adı Plati... Bu adanın, Türkiye ile Yunanistan'ı 1996'da savaşın eşiğine getiren Kardak adacıklarına yakın olması nedeniyle, Apo olayından sonra yeni bir krizin daha eşiğine gelinci. Gerçekte Plati, Kardak'a yakın ama, Kardak'ın güney batısında, Kalimnos ile Pserimos gibi iki yerleşik adanın arasında bulunuyor. Yani ne Türk kıyılarına yakın, ne de ihtilaflı bölgede bulunuyor. Kayıklar kiralayarak Plati adacığının resimlerini çekmek için denize açılan gazeteciler, Yunan karasularına yaklaşınca, Yunan sahil botları tarafından uzaklaştırıldılar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır