kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MHP'den güvence
Toskay, AB ve yabancı bankaların temsilcilerini rahatlattı ve "Endişe yok, merak var" dedi

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA-18 Nisan Seçimleri'nde sürpriz bir başarı elde eden ve iktidarın kapısını aralayan MHP, yerli ve yabancı yatırımcıların uğrak yeri haline geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, "Partimize yönelik bir endişe yok, sadece merak var. Biz de programımızdaki ilkeleri anlatarak finans çevrelerindeki merakı gidermeye çalışıyoruz" dedi.

Toskay, AB ülkeleri başta olmak üzere Ankara'daki diplomatik misyonun ekonomi müşavirlerinin yanısıra Dow Jones endeksi yayın organı, Deutche Bank, Chase Manhattan gibi dünya çapında finans kuruluşlarının temsilcilerine, kamu açıkları, sosyal güvenlik, özelleştirme ve Gümrük Birliği konusundaki görüşlerini açıkladıklarını söyledi.

Toskay başkanlığındaki MHP kurmayları özellikle uluslararası sermayeye şu mesajları verdi:

* İSTİKRAR PROGRAMI: Faturası sadece dar ve sabit gelirliye kesilen bir istikrar programı tercih edilmeyecek. Enflasyon birinci yılın sonunda yüzde 30'a, ikinci yılın sonunda yüzde 15'e, üçüncü yılın sonunda yüzde 5' e düşürülecek.

* ÖZELLEŞTİRME: Yasal altyapının tamamlanması için bir süre için askıya alınacak. Yatırımcıların ve kamuoyunun devlete güvenmesi sağlanacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki bankalar süratle özel sektöre devredilecek. Eğitim, sağlık ve altyapı yatırımları, yoksullara yardım, işsizlik sigortası özelleştirme gelirlerinden karşılanacak.

* AB-GÜMRÜK BİRLİĞİ: AB ile ilişkilerde "tam üyelik hedefi" korunacak. Ancak Türkiye'nin aleyhine işleyen şartlar gözden geçirilecek. Türk Dünyası Ortak Pazarı projesi hayata geçirilecek.

* SOSYAL GÜVENLİK: Emeklilik ve Sağlık sigortaları ayrılarak Emekli Sandığı Kurumu ve Sağlık Sandığı Kurumu oluşturulacak. Emeklilik fonları özerk bir yapı içerisinde profesyonelce işletilecek. Sosyal güvenliğe devlet prim katkısında bulunacak. Prim affı kesinlikle çıkarılmayacak.

*PARA-BORÇLANMA POLİTİKASI: Borçlanma uzun vadeye yayılarak bütçenin faiz yükü azaltılacak. Orta vadeli istikrar programı çerçevesinde vadenin uzatılması için yasalara güven veren yatırımcının getirisini garanti eden önlemler alınacak. Para politikası üzerindeki Hazine baskısı azaltılarak bağımsız politikalar uygulanması sağlanacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır