kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hükümet umudu
Borsa, kısa vadede hükümetin kurulacağı umuduyla dün yüzde 4.6 değer kazandı. İMKB Başkanı'ndan, aracı kurum analistlerine kadar herkes canlanma icin bu gelişmeyi bekliyor

İMKB Başkanı Osman Birsen, seçim sonuçlarına göre kurulacak güçlü bir hükümetin, piyasalarda güven unsurunu güçlendireceğini ve bu itibarla piyasalara rahatlık sağlayacağını söyledi. Ziraat Yatırım'ın, yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Birsen, siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın anahtarı olduğuna dikkati çekti. Borsanın bir değil bir çok nedenden etkilendiğine işaret eden Birsen, bunların yönünün bazen müspet, bazen menfi olduğunu söyledi. Birsen söylerini şöyle sürdürdü:

"Daha çok olaylardan ziyade, bu olayları yorumlayan yatırımcılar ve onların ileriye doğru bekleyişleri bu olayı ortaya çıkarıyor. Bizlerin görüşlerinden çok, yatırımcıların görüşü önem kazanıyor. Onlar da piyasada fiyat hareketi olarak kendini gösteriyor."

Birsen, kısa vadeli gelişmelerle yorum yapmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Esas itibarıyla seçimin olmuş olması, Parlamentonun teşekkül etmiş olması, önümüzdeki dönem için iyimser beklentileri güçlendiriyor. O bakımdan memnunuz" dedi.

Borsaya bir tek haber yetti
ÇARŞAMBA yüzde 6, önceki günse yüzde 0.96 değer yitirerek kâr realizasyonunu tamamlayan borsa, dün Ecevit'in açıklamasıyla adeta coştu. Güne 5406 puandan başlayan borsa ilk seansta yatay bir seyir izlemesine rağmen ikinci seansta Ecevit'in "Gelecek hafta başında hükümet tamamlanmış olacak" açıklamasıyla değer kazanmaya başladı. İkinci seansta yoğunlaşan alımlarla endeks günü yüzde 4.64 değer artışıyla 5656 puandan kapattı. İşlem hacmi önceki güne oranla yüzde 25 artarak 134 trilyona yükseldi.

Bilançolar 2. yarıda toparlanır
İlk çeyrekte kötü gelen şirket kârlarının yılın 2. yarısından itibaren toparlanmaya başlayabileceği ancak önce istikrarlı hükümetin kurulmasının gerektiği belirtiliyor. Krizin dip noktasının görüldüğünü ifade eden eden analistler, hükümet kuruluşunun sarkması halinde, durgunluğun yaz aylarını da kapsayabileceğini Geçici Vergi'nin de bilançoları olumsuz etkileyebileceğini söylediler.

Yurtdışındaki ekonomik krizin sona ermesiyle bir miktar iyileşmenin oluşabileceği görüşü de öne sürülüyor. 1999'un ikinci yarısında gözle görülür şekilde düzelme beklentisinde olduğunu belirten Kent Yatırım Araştırma Müdür Hasan Kaplan, büyümenin yılın ikinci yarısında hızlanacağı tahminini yaptı.

Şu anda yatırım ve harcamalarda çok önemli bir artış görünmediğine dikkati çeken Meksa Menkul Araştırma Uzmanı Metin Taşcıoğlu da kurulacak hükümetin daha fazla frene basma olanağının olmadığını belirterek, canlanmanın 2. çeyrekten sonra başlayabileceği tahminini yaptı.

REUTERS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır