kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bisse Beverly Hills'de
Türk gömleğinin önde gelen ismi Bisse Amerika'ya açılıyor. New York, Broadway'de toptan mağazası açan Bisse, ünlü alışveriş merkezi Beverly Hills'de de mağaza açıyor

Şelale KADAK

Sakıp Sabancı'yı reklamlarına çıkararak adından söz ettiren Bisse gömleklerinin sahibi İbrahim Kefeli, Amerika'ya açıldı. New York'un göbeği Broadway'de toptan mağazası açan ve şirket kurma çalışmalarının sonuna gelen Kefeli gözünü Amerikan sosyetesinin bir numaralı mekanı olan Beverly Hills'e çevirdi.

Geçen aylarda Sakıp Sabancı'nın da bulunduğu bir grupla Beverly Hills Rodeo Drive'da Bisse gömlekleri için mağaza yeri bakan Kefeli, sonunda istediği gibi bir yer buldu. Kefeli'nin markası Bisse yakın zamanda Los Angeles'da Christian Dior, Chanel, Gucci, Armani gibi ünlü markalarla aynı caddeyi paylaşacak.

3 yıllık çalışma
Amerikan pazarının zor bir pazar olduğunu dile getiren İbrahim Kefeli, 3 yıldır buraya yavaş yavaş kanalize olmaya çalıştıklarını, markanın imajını Avrupa'da oturttuklarını vurguladı. Almanya'nın 36 yıllık bir kravat üreticisinin Bisse markası altında kravat üretmek ve satmak istediğini belirten Kefeli, markanın isim hakkının satın alınmak istenmesinin de mutluluğunu yaşıyor.

Bisse, geçen yıl 2 trilyon liralık ciroya ulaştı İhracatı ise 3.6 milyon doları buldu. Aslında 1998'de 1997'ye göre büyük bir büyüme yapmayan Bisse, krize rağmen aynı kalma başarısını gösterdi. "Kriz sırasında büyümemeye çalışıyoruz" diyen Kefeli, kârlı kalmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bisse geçen yıl 375 bin adet erkek gömleği sattı. Bu yıl Bisse'de gömlek fiyatları 14 milyon lirayla 40 milyon lira arasında değişiyor.

Çizgili gömleğe olan talebin tamamen kalktığını söyleyen Kefeli, bu sezon Türk işadamlarının düz kumaşlardan üretilmiş gömlekler giyeceğini belirtti. "Beyaz, açık bej ve mavi en çok kullanılan renkler. Ekose desenler de bu sezonda yer alıyor" diyen Kefeli, gömleğin kalitesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

İyi gömlek nasıl anlaşılır?
"Bir gömleğin kalitesi ipliğin kalitesinden başlıyor ve kumaşın gördüğü işlemlerin kalitesine kadar gidiyor. İşte burada gömleğin markası onun kefili oluyor. Gömleğin hem güzel, şık durması hem de giyen kişiyi rahatsız etmemesi çok önemli. Yakalara sert tela konulduğunda şık bir duruş sağlanabilir, ancak boynu rahatsız etmesi muhtemel. O nedenle telanın ayarı çok önemli. Bir gömleğin kalitesi, zerafeti ambalajından belli olur. Ambalaj ne kadar özenliyse, gömlek de o kadar kalitelidir."

Enflasyon düştü mü!
Enflasyonun yüzde 50'lere düştüğüne inanmadığını belirten İbrahim Kefeli, vade farklarının yüzde 100'lerin üzerinde olduğu bir durumda enfalsoyun yüzde 50'lere gerilemesini inandırıcı bulmadığını anlattı. Kefeli, vade farkının maliyetlere yansıdığını belirterek, "Esnaf hala zor durumda" dedi.

Seçim sonuçlarını "hoşuma gitti" diyerek yorumlayan Kefeli, seçmenin siyasilere güzel bir ders verdiğini de belirtti.

'Bir kazanıp 3 vergi ödüyoruz'
İŞALEMİ olarak kendilerini tamamen Ankara'dan soyutlamalarının mümkün olmadığını dile getiren Kefeli, "Mutlaka biryerde hükümetlerin yaptığı hataların faturası bizlere çıkıyor. Örneğin global krizde akılcı bir politika izleyip, bu işten kârlı çıkılabilinirdi. Ancak tam tersi yapıldı. Bizler bir kazanıp, 3 vergi ödüyoruz. 1998'i kârlı kapatmadık ama vergimizi verdik. Şimdi yeni vergi sistemine göre ilk üç ayın da tahakkuk eden vergisini de aynı dönemde ödeyeceğiz. İki vergi yükü birden. Ayrıca, peşin vergi. Şöyle düşünün. 5-6 ay vadeyle aldığımız malın vergisini peşin ödüyoruz. Keşke Türkiye'de ekonominin başına bir bürokratın yanında bir de işadamının gelmesini isterdim. Çünkü işler dışarıdan bakıldığı gibi değil. Devlet işalemine çok basit bir yapıdaymış gibi bakıyor" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır