kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Migros'a kazak akını
Migros'un Alma-Ati'de açtığı alışveriş merkezinin önünde sabahın ilk saatlerinden itibaren büyük izdiham yaşandı

Esen PİŞİRİCİ Alma -Ati

Kazaklar, Koç Grubu'nun 32 milyon dolarlık yatırımla Alma-Ati kentinde gerçekleştirdiği Ramstore alışveriş merkezine büyük ilgi gösterdi. Kazakistan'ın serbest piyasa ekonomisine geçişinden sonra, büyük çaplı ticaret ve alışkanlıklarının değişiminde önemli aşamalardan biri olarak görülen Ramstore, Migros'un yurtdışındaki 8. mağazası oldu. Migros, daha önce ikisi Moskova'da, 5'i Bakü'de olmak üzere 7 adet Migros açmıştı.

Ucuzluk getirecek
Başkanlık Sarayı'nın karşısında, kentin en işlek caddesinde yer alan ülkenin ilk alışveriş merkezinin açılışına Başbakan Yardımcısı Alexander Pavlov, Alma-Ati Valisi ve Belediye Başkanı Hrapunov, Türk Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Koç Ailesi'nden Semahat Arsel, Dr. Nusret Arsel, Holding Başkan Vekili Temel Atay ve Migros Genel Müdürü Bülent Özaydınlı katıldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, açılış töreninde yaptığı konuşmada, alışveriş merkezinin ekonomiye önemli ölçüde hareketlilik ve ucuzluk getirmesinin amaçlandığını söyledi. Atay, alış verişmerkezinde 50 bin çeşit ürün satılacağını, yüzlerce kişinin istihdam edileceğini, geniş bir ürün yelpazesini en kaliteli ve en uygun fiyatlarla Kazak müşterilere sunulacağını kaydetti.

Migros Genel Müdürü Bülent Özaydınlı da, halen Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan'daki yatırımları Ukrayna ve Bulgaristan'ın izleyeceğini bildirdi.

Migros'un yüzde 50, Ram Dış Ticaret'in yüzde 10, Kazak şirketi BUTIA'nın da yüzde 40 ortaklığı bulunan ve PAMCTOP adıyla hizmet verecek alışveriş merkezinin, ekonomik performansına göre zaman içinde 4'e çıkarılması hedefleniyor. Butia Yönetim Kurulu Başkanı Bulat Abilov, Kazakistan'ın yeni başkenti Astana'da alışveriş merkezi açılmasının planlandığını söyledi.

Migros Türk, dünya pazarlarına taşıma kararı ile 1996'da ilk yurtdışı mağazasını Azerbaycan'da açtı. Ramstore adıyla hizmet veren Migros Türk'ün Moskova'dan sonra Kazakistan'daki ilk Ramstore'u ile birlikte yurtdışı mağaza sayısı 8'e yükselirken Ramstore 3 ülkede faaliyet göstermeye başladı.

Demirel ve Nazarbayev'den mesaj
CumhurbaŞkanI Süleyman Demirel, Kazakistan'ın ilk alışveriş merkezinin açılışına gönderdiği mesajda, Türk girişimcilerin yurtdışında ulaştığı göz kamaştırıcı seviyenin gurur verdiğini bildirdi. Koç Holding'in kardeş Türk cumhuriyetlerinde, Kazakistan ile yeni bir yatırım eklediğine işaret eden Demirel, büyük başarıdan ötürü, Koç Grubu'nu kutladı. Demirel, mesajında, Ramstore'nun Türk ve Kazakistan ülkeleri ve halklarına ortak refah getirmesini belirterek, hayırlı olmasını diledi. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev açılışa gönderdiği mesajda daha çok Türk yatırımı beklediklerini söyledi.

NOTLAR...
* Coğrafi olarak dünyanın en geniş 8. ülkesi olan Kazakistan'da 15.5 milyon, Alma-Ati'de 1 milyon kişi yaşıyor.

* Ülkede 2.500 yabancı şirket var. 300'ü Türk olan bu şirketler inşaat, ticaret ve telekomünikasyonda faaliyet gösteriyor.

* Ülkede gelir seviyesi düşük. Alışveriş hâlâ geleneksel formatlarda yapılıyor. Açık pazarlarda bezlere sarılı at etleri satılıyor. Resmi kayıtlara göre kişi başına gelir 1.200 dolar.

* Bu ölçüler düşünüldüğünde Migros'un hipermarketindeki sunum çok önem taşıyor. Alışveriş merkezi 27 bin, hipermarket 4 bin 500 metrekare.

* İlk gün en çok et, cola, yumurta, muz ve sıcak ekmek satıldı. İlk gün 4 tonun üzerinde et satıldı. Alışveriş merkezinde çalışacak 500 kişi için 15.000 kişi başvurdu.

* Hipermarketten bazı fiyatlar: Viskas kedi maması: 1 dolar, kıyma (kg): 2 dolar, muz (kg): 1 dolar, domates (kg): 1 dolar, ananas (tane): 3.5 dolar.

* Migros alışveriş merkezi (Pamctop) Alma-Ati'de günlük hayatı ilk günden etkiledi. Mesai saati olmasına rağmen binlerce kişi kapı önünde birikti, mağazalarda izdiham yaşandı.

* Alışveriş merkezinde mağaza kiraları aylık 3 bin dolar. Alışveriş merkezini Türk şirketi Yüksel İnşaat yaptı. Törende şirketin sahibi Güven Sazak da bulundu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır