kapat

15.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyük tatbikat
Türkiye, Amerika ve İsrail, Orta Anadolu'da çok önemli bir tatbikat yapacak. Türk F-16'larının katılacağı tatbikata İsrail, en elit komando birliği olan Shaldag'ı yolluyor

İsrail'in en gizli askeri birimi olan Shaldag, ilk kez bir yabancı ülke askeri uzmanlarıyla önümüzdeki günlerde bir tatbikat yapacak. Amerika'nın da desteği ile Shaldag, Türk uzmanlarla Orta Anadolu'daki bir askeri üssünde tatbikat yapacak. Tarihi açıklanmayan tatbikatta F-16 ve F-15 savaş uçakları da yer alacak...

İsrail ile Türkiye arasındaki son dönemde gelişen ilişkileri pekiştirecek olan bu tarihi tatbikatın haberi ilk olarak Fransa'nın haber ajanslarından "Top Urgent" daha sonra da Ürdün gazetesi el-Destur'da yayınlandı. Yalnızca "çok gizli" operasyonlarda yer alan Shaldag İsrail Hava Kuvvetleri'nin en önemli askeri güvenlik birimi.

"Paraya ihtiyaç vardı"
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin onayıyla gerçekleşecek tatbikatın nedenini konseyin genel sekreteri David Ivri, "Operasyon kapasitemizi yükseltmek için birliğin bütçesini artırmamız gerekiyordu" diye açıkladı.

50 kişilik Shaldag birliği adını ilk kez 1976 yılındaki Entebbe baskını ile duyurdu. 1991 yılında Habeş Yahudiler'ini Etiyopya'dan İsrail'e getirdikleri "Sholourni harekatı"nı düzenlediler. Bir yıl sonra da Lübnan'da Hizbullah liderlerinden birine bir suikast düzenlediler.

Hepsi birer savaş makinesi
5101 no'lu birlik, diğer adıyla Shaldag, genellikle rehine kurtarma operasyonlarında kullanılıyor. Palmahaim Hava Üssü'nde konuşlanan Shaldag ekibinin 40-50 askerden oluştuğu tahmin ediliyor. 6 ile 9 kişilik 6 takım halinde operasyonlara katılıyor. Fotoğraflarının çekilmesi yasak. Operasyon sırasında M-16 ya da M4A1 tipi silah, M203 tipi top, 9 milimetrelik Sig-Sauer ya da Glock silahları ve Mauser SR 82/66 tipi keskin nişan tüfekleri kullanıyorlar. Bir asker Shaldag'a girebilmek için en az 8 en fazla 1 yıl boyunca eğitim alıyor. Savaş sırasında Hava Kuvvetleri'yle de çalışıyorlar. Bir Shaldag askeri, aynen bir İngiliz SAS komandosu gibi yüksek teknoloji donanımlı lazer silahlarıyla hedefi işaretliyor. Havalanan savaş uçağı ya da AH-64 helikopterleri de lazerlenmiş hedefleri bombalıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır