kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
3'e karşı 6 oy: Gelmesin
FP Başkanlık Divanı, Merve'nin bugün Meclis'e gelip gelmemesini tartıştı. 3'e karşı 6 oyla, "Gelmesin" görüşü ağır bastı

Ali Ekber ERTÜRK

Fazilet yönetiminde, Merve Kavakçı'nın bugün toplanacak Meclis Genel Kurulu'nun toplantısına gelmemesi görüşü ağır bastı. Kavakçı krizi, dün toplanan FP Başkanlık Divanı'nda da ele alındı. Kutan, "Gerginliğe lüzum yok. Söyleyelim, Meclis Başkanlığı bu konuda karar verene kadar Meclis'e gelmesin" dedi. Kutan'la birlikte Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu, Cemil Çiçek, Eyüp Sanay, İsmail Alptekin de aynı görüşü savundular. Abdullah Gül, Abdüllatif Şener ve Salih Kapusuz ise gelip yemin etmesi gerektiği görüşünü ilettiler. Başkanlık Divanı'nda "gelmesin" görüşü ağırlık kazandı ama, bir karar alınamadı.

Başkanlık Divanı'ndan sonra Kutan, Kavakçı konusunda "Bir karar almadık. Kendisi bilir" derken, Grup Başkanvekili Salih Kapusuz "Bir yandan yemin etmek isteyen bir milletvekili, bir yandan da O'na karşı çıkan, isyanları oynayan bir parti var. Biz, milletvekilimizi yalnız bırakmayız" dedi. Kutan'ın ve yönetim büyük çoğunluğunun görüşü doğrultusunda Kavakçı'nın bugün Meclis Genel Kurulu'na gelmeyeceği ama saat 13.30'da toplanacak FP grup toplantısına katılabileceği konuşuluyor. Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çiçek ise bu konuda "Kendisi Ankara dışında" demekle yetindi.

Dava ve cevap
FP yönetimi ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın açıklamalarını da değerlendirdi ve tüm milletvekili ve parti yetkililerinin Savaş'a tazminat davası açması benimsendi. Kutan, Savaş'a, bugünkü FP Grup toplantısında daha ayrıntılı cevap vereceklerini bildirdi.

Demirel'den bilgi belge
Öte yandan Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel de, Demirel'in "ajan provokatör" sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na başvuruda bulunarak, Kavakçı hakkında bilgi ve belge istedi. Savcı Yüksel, TBMM Başkanlığına da bir başvuru yaptı ve Kavakçı'nın görevine başlayıp başlamadığını sordu. TBMM Genel Sekreterliği ise Kavakçı'nın yemin etmediğini ve resmen görevine başlamadığını bildirdi.

Dokunulmazlığı var mı?
Daha önce Demirel'e hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma yapılan bir kişi, yargılaması sonucu beraat etmiş ve gerekçe olarak da, olay sırasında Demirel'in TBMM'de henüz yemin etmediği, bu nedenle de "Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlamadığı" gösterilmişti. Göreve başlamanın yemin ile resmiyet kazanacağı öngörüldüğü için, Kavakçı'nın da yemin etmemesi nedeniyle, henüz resmen milletvekili olmadığı ve dokunulmazlığının bulunmadığı yorumu yapılıyor.

Vatandaşlık formülü
Kavakçı'nın çifte vatandaş olduğu konusunda bilgi isteyen Dışişleri'ne ABD'den "kişisel bilgi" olduğu gerekçesiyle cevap verilmediği bildirildi. FP yönetiminin, ilginç bir formül buldu. Kavakçı'nın YSK kararından önce yetkili makamlara "Eşimden 9 ay önce ayrıldım. Türk vatandaşlığımın devamını istiyorum" başvurusunda bulunması benimsendi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır