kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cannes mevsimi
Yazarımız Atilla Dorsay, Sabah okurları için Cannes Film Festivali'ni izliyor. Bu yıl Cannes'da Türk sineması da uzun yıllardan beri ilk kez iki filmle, 'Harem-Suare' ve 'Gemide' ile yer alıyor

Dünya sinemasının en büyük randevusu yine Cannes'da gerçekleşiyor. Bu akşam açılacak olan festivalde yine en büyük ustalar, en beklenen filmler, en popüler yıldızlar geçidi var. Ve yine sizin için bu festivali izleyip yazmaya çalışacağım.

Amerika ve İngiltere
Cannes hemen herzaman olduğu gibi, büyük şirketlerin gösterişli filmleri yerine bağımsız Amerikan yapımlarını gözönüne almış.Amerikan sinemasından David Lynch'in 'The Straight Story,' oyuncu-yönetmen Tim Robbins'in 'The Cradle will Rock,' bağımsız sinemacıların en ünlüsü Jim Jarmusch'un 'Hayalet Köpek' ve yine bağımsız çalışan John Sayles'in 'Limbo' filmleri var. Kanadalı Atom Egoyan'ın 'Felicia'nın Yolculuğu,' İngiliz Michael Winterbottom'un 'Wonderland' ve Peter Greenaway'ın 'Sekiz Buçuk Kadın' filmleri, İngiliz dilinin diğer önemli yapıtları.

Yarışma dışı filmler
Şenliğin resmi bölümünde her yıl olduğu gibi yarışma-dışı gösterilecek ilginç filmler var: Sean Connery onuruna gösterilecek olan 'Entrapment-Kurda Tuzak,' Nikita Mikhalkov filmi 'Sibirya Berberi,' Werner Herzog filmi 'Samimi Düşmanım,' Ron Howard filmi 'Ed TV,' Steven Soderbergh filmi 'The Limey' ve Kevin Smith filmi 'Dogma' gibi...

Bizden iki film
Şenliğin ikinci resmi bölümü olan 'Belirli Bir Bakış,' Mısırlı sinemacı Yusuf Şahin'in 'Öbürü' filmiyle açılıyor, Türk sinemacı Ferzan Özpetek'in 'Harem-Suare' filmiyle kapanıyor. Arada, David Mamet, Daniel Schmidt, Jean-Marie Strauss gibi ünlü ve birçok tanınmış sinemacının sürpriz filmleri yeralıyor. 'Yönetmenlerin 15 Günü' bölümünde günümüzden seçilmiş 20 film, 'Eleştirmenlerin Haftası' bölümünde ise, aralarında Serdar Akar'ın 'Gemide'sinin de bulunduğu 7 film yeralıyor. 'Gemide' hem 'Altın Kamera' hem de yüksek paralı Mercedes-Benz ödülleri için yarışıyor.

Yıldız yağmuru
Cannes'da bu yıl ayrıca sinema tarihinden seçilmiş bir 'Aşk Filmleri Toplu-Gösterisi' var.

Ünlü yıldız Faye Dunaway, bu bölümde yeralan 'Bonnie ve Clyde' filmi dolayısıyla bir özel ödül alacak. Ayrıca festival süresince aralarında Sean Connery, Susan Sarandon, Bill Murray, Emily Watson, Vanessa Redgrave, Jeremy İrons, Elizabeth Taylor, Peter Fonda, Jeanne Moreau, Matt Damon, Ben Affleck, Richard Harris, Gerard Depardieu, İsabelle Huppert gibi adların da bulunduğu tam bir yıldız yağmuru bekleniyor.

ATİLLA DORSAY


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır