kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
60 milyon dolara
Paul Cezanne'ın bir tablosu New York'ta düzenlenen müzayedede 60.5 milyon dolara (yaklaşık 24 trilyon lira) satıldı

New York'ta Sotheby's'de düzenlenen müzayedede, empresyonizmin kurucusu ve modern resmin atası sayılan Fransız ressam Cezanne'a ait bir tablo 60.5 milyon dolara (yaklaşık 23 trilyon 776 milyan 500 milyon lira) satıldı. "Still Life With Curtain, Pitcher and Bowl of Fruit-Perde, Testi ve Meyve Tabaklı Natürmort" adlı tabloyu satın alan kişinin adı açıklanmadı. Tablo Bay ve Bayan John Hay Whitney'in açık artırmayla satılan koleksiyonunda yer alıyordu. Müzayede öncesi uzmanlar tablo için 25 ile 35 milyon dolar civarında bir fiyat beklediklerini açıklamışlardı. Empresyonist ve modern sanat uzmanı Charles S. Moffett, Cezanne'ın bu tabloyu 1893-1894 arasında yaptığını belirtti ve ressamın üslup ve özelliklerini en iyi biçimde yansıtan, mükemmele en yakın bir örneği olduğunu ifade etti. Bir masanın üzerinde dağınık meyvelerin ve topraktan yapılmış gri renkte bir sürahinin resmedildiği tabloyu Japon bir koleksiyoncunun satın aldığı sanılıyor.

Rekor Picasso'da
Ünlü ressamların tabloları, son 20 yıldır fiyatları bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Bunda özellikle 80'li yılların ikinci yarısında paralarını nereye koyacaklarını şaşıran Japon zenginlerinin modern klasiklere o güne değin görülmemiş rakamlar ödemeleri rol oynadı. O dönem Van Gogh'un 'Krizantemler'i 68 milyon dolara bir Japona satıldı. 90'lı yılların başında tablo fiyatları düştü. Ancak son bir kaç yıldır yine rekor fiyatlar elde ediliyor. Rekor Pablo Piccasso'da... Picasso'nun "Rüya" adlı tablosu 1997 yılında tam 166 milyon dolara satıldı. Geçen yılların en sansasyonel satışlarından biri de Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir'in başyapıtı "Yıkanan"ın 97'de 20 milyon 902 bin 500 dolara satılmasıydı.

Züğürt ata
Ressam Paul Cezanne, 1839 yılında Fransa'da doğdu. Çok yönlü bir sanatçıydı. İlk gençliğinde arkadaşı Emile Zola'nın etkisiyle şiirler yazdı.1862'de kendini tamamen resme verdi. Paul Cezanne, bu dönemde bile renk seçimiyle kişisel üslubunun ilk örneklerini veriyor, o güne değin alışılmadığı biçimde koyu renkler kullanıyor, boyayı kalın sürüyordu.

Cezanne yaşadığı yıllarda empresyonizmin (İzlenimciliğin) standart belirleyen ustalarından biriydi. Ancak yaşamının son yıllarında yaptığı tablolarla izlenimciliğe karşı oluşan tepkiye yol açıcılık yaptı ve kübistler tarafından usta-ata sayıldı. Paul Cezanne, hem doğada gördüğü şeyleri tuvaline geçirmek için geliştirdiği tarz, hem de boşluk, kütle dengesi, renkleri benzersiz bir biçimde işleyişiyle modern resmin babası sayılır. Hayatı boyunca darlık çekti, resimden para kazanamadı...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır