kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hani bunun ilk tırmananı
Everest'te, 8250 metre yükseklikte, 75 yıl önce kaybolan İngiliz dağcı George Mallory'nin cesedinin bulunması, Everest'in ilk fatihinin kimliği hakkında geniş bir tartışma başlattı

Geçen 1 Mayıs tarihinde dünyanın en yüksek noktası Everest'in (8848 m.) zirvesine yakın bir noktada, 8250 metre yükseklikte, kar ve buzun mumyalaştırdığı bir ceset bulundu. Ceset kısa sürede tanımlandı, yüzyıl başının en tanınmış İngiliz kaşif ve maceraperestlerinden birine, George Mallory'e aitti. Böylece dünya dağcılık tarihinin en ilginç sırlarından birine de bir parça aydınlık geldi. George Mallory bundan tam 75 yıl önce, 1924 yılında, mükemmel hava koşullarında Everest'in zirvesine en fazla 600 metre uzaklığındaki kamp yerinden zirveye ulaşmak üzere yola çıkmış ve dünya bir daha ondan haber alamamıştı.

Everest'in zirvesine bu denemeden ancak 29 yıl sonra, 1953'de ulaşılabildi. Ancak Mallory'nin bulunamayan cesedi, hep bir soru işareti bıraktı. Acaba Mallory zirveye ulaşmayı başarabilmiş miydi? Şimdi cesedinin bulunması bu tartışmayı yeniden alevlendirdi. Mart ayı ortalarından beri Everest'te Mallory'nin izini arayan ve sonuçta başarılı olan araştırma grubunun başkanı Jochen Hemmleb, Mallory'nin zirveye ulaştığına kesin gözüyle bakıyor. Bir çok uzman onun bu görüşüne katılıyor. Örneğin, Everest'e tırmanan ilk Rus dağcı olan Vladimir Şatayev, "Bu buluştan sonra artık Mallory'nin zirveye ulaştığından tamamen eminim" diyor. Aynı kanıyı baylaşan bir başkası da dünyanın en önemli dağcılık tarihçilerinden biri olan Audrey Salkeld.

Gerçekten de Mallory'nin, çıkış esnasında değil, dönüş yolunda kaza geçirerek öldüğüne kesin gözüyle bakılıyor. Cesedin bulunduğu mevki buna işaret ediyor, ayrıca ceset bulunduğunda kar maskesi ceketinin cebinde imiş. Bu da Mallory ölümcül kazayı geçirdiğinde akşam karanlığının basmış olduğunu işaret ediyor. Oysa Mallory zirveye doğru sabah erkenden yola çıkmıştı. Ancak somut bir kanıt yok. Olabilecek en geçerli kanıt, Mallory'nin yanında olduğu bilinen bir fotoğraf makinesi kayıp. Araştırma ekibi bölgede haziran ayına kadar aramalarına devam edecek. Eğer makine bulunur, içinden de, dünyanın en yüksek noktasından çekilmiş fotoğraflar çıkarsa, mesele çözülecek.

George Mallory ekibi, 1924
Mallory Everest'e tırmanmaya kalktığında, ekibin bu yükseklikte yaşama ve soğuktan korunmak konusunda hiç somut bilgisi yoktu. 'Sıkıca' giyinmişlerdi: Yünlü iç çamaşırı, diz üstü yün don, kaşmir tozluklar, kazak ve palto, kürklü eldivenler, kürklü motor başlığı ve Mallory'nin boynunda karısının ördüğü atkı vardı. Teknik donanımları da çağa göreydi. Kalın çadırlar, ördek tüyü yorganlar, buz kazmaları ve 17 kiloluk bir oksijen maskesi teçhizatı. Yemek için kurutulmuş et ve balık, süt tozu ve bisküvinin yanında; zirvede başarıyı kutlamak için şampanya ve bıldırcın eti de vardı. Mallory'nin fotoğraf makinesi, tek aksesuvarıydı.

Zirveye varan ilk ekip, Edmund Hillary, 1953
1953'te 33 yaşında zirveye erişmeyi başaran Edmund Hillary, kapüşonlu bir ceket, yünlü çoraplar ve kazaklar, uzun paçalı don, ipek eldivenler, sentetik pantolon, gömlek ve tahminen iki buçuk kilo ağırlığındaki botlar giyiyordu zirve yolunda. Ekip, iki kişilik, pamuk ve naylondan özel imalat çadırlarda barınıyor, tüm donanım kişi başına ikişer uyku tulumu, radyo, yüksek rakımda yanabilen ocaklar, oksijen tüpleri, binlerce metrelik ip ve bir metal merdivenden ibaretti. Hillary'nin ekibi, hazır çorbalar ve konserve etlerle idare etti. Tatlı olarak da yanlarına bal ve reçel almışlardı. Bir de İngiliz bayrağını asmak için ağaç dalı...

Mallory'nin izlerini araştırma ekibi
1999'daki ekibin teçhizatı, yüksek teknoloji ürünü: Şişme uyku tulumları, yüksek tavanlı çadırlar, 4 bin 500 metrelik tırmanma ipi, gazyağı ocakları, güneş enerji panelleri, uydu haberleşme sistemi, VHF radyo ve basınç farklılıklarına uyum sağlamak için subarometreli özel bir oda. Ekibin hazır yiyecek stoğu; enerji veren çukulatalar, makarna, makarna sosu ve acısso, pilav, pişmiş istiridye, kakao ve sardalyeden oluşuyor. Ekipte başka ekiplerde bulunmayan Metal dedektörü ve üstünde sponsorlarının isimleriyle, Nepal, Çin, ABD ve İngiltere bayraklarının dalgalanacağı gönder vardı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır