kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Talimat vermedim'
Sibel Can dün çıkarıldığı DGM'de serbest bırakıldı. Can verdiği ifadede "Ben ne talimat verdim ne de para. Kendileri dinleyip, televizyonda yayınlatmışlar" dedi.

Veli SARIBOĞA (SHA)

Tele Kulak Çetesi'ne eski eşi ile babası arasında geçen telefon konuşmalarını dinlettiği iddia edilen Sibel Can, dün çıkarıldığı İstanbul DGM Savcılığı'nca serbest bırakıldı.

Organize Suç Bürosu tarafından önceki gün Etiler Akmerkez'deki evinden gözaltına alınan Can, dün saat 13.00 sıralarında, yoğun güvenlik önlemleri altında İstanbul DGM Savcılığı'na getirildi. Can, burada soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Süslü'ye bir saat boyunca ifade verdi.

"Haberim yok"
Sibel Can ifadesinde şunları söyledi: "Bir gün Adnan Albayrak adlı arkadaşım bana geldi. 'Hakan ve babası hep senin hakkında konuşuyor. Televizyona çıkıyorlar. Biz de onların telefonlarını dinleyelim' dedi. Bir şey söylemedim. Sonra dinleyip o kaydı yapmışlar. Kaydettikleri konuşmaları televizyona verip yayınlatmışlar. Böyle bir şeyden haberim yok. Ben kimseden telefon dinlemesini istemedim. Kimseye de bunun için para vermedim."

Sibel Can bu ifade üzerine serbest bırakıldı. DGM'den özel aracı ile ayrılan Sibel Can hakkında, aksi yönde bir delil bulunamazsa "çete" suçlamasıyla değil, Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci Maddesi uyarınca, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabileceği öğrenildi. Bu madde, bir başka kişinin özel evrak ya da konuşmasını ifşa etmek ve telefon, telgraf, telsiz mahremiyetini ihlal suçlarını kapsıyor. Bu durumda, DGM Sibel Can hakkında görevsizlik kararı verebilecek ve Levent Altınay ile çetesinden ayrı yargılanmasını öngörebilecek. Hukukçular, "tele-kulak" çetesinin zaten faaliyette olduğunu, bu nedenle sadece Sibel Can'ın azmettirmesiyle harekete geçmediği görüşünde birleşiyorlar. Bu durumda Sibel Can'ın çeteyi "azmettirmek" suçundan yargılanması gerekmiyor.

3 gün ek süre alındı
Bu arada halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi'nde gözaltında bulunan Senkron TV'nin sahibi Levent Altınay ile 12 adamının Perşembe günü DGM'ye çıkarılacağı bildirildi. İstanbul DGM Savcılığı, bunun için polise 3 gün daha "ek gözetim süresi" verdi.

Karagümrük Çetesi Urallar'ı vuracaktı
Kamuoyunda Karagümrük Çetesi olarak bilinen Nuri Ergin'in 3 adamı, dün Sibel Can'ın boşandığı eşi Hakan Ural ile babası Selçuk Ural'a ait bir emlakçıya silahla baskın yapmak isterken yakalandı.

Kimliği belirsiz kişiler dün Urallar'a ait Beşiktaş'taki emlak bürosunu telefonla aradı ve "Orada kim varsa öldüreceğiz" diye tehdit etti. Bunun üzerine bürodakiler polisi aradı. Asayiş Şube ekipleri, büro ve çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Bir süre sonra Nuri Ergin'in adamları Yavuz Erdoğan, Hakan Çakır ve Barış Çiftçi ve kimliği belirlenemeyen bir kişi daha büroya geldi. Yavuz Erdoğan, Barış Çiftçi ve üçüncü kişi büronun çevresinde beklerken Hakarn Çakır içeri girdi. Polis, Çakır'ı büronun kapısında, mermisi namluya sürülmüş bir tabancayla ele geçirdi. Erdoğan ve Çiftçi'yi de dışarıda yakalayan polis, üçüncü erketeciyi kaçırdı.

Can, Karagümrük Çetesi'ni Can Kuzu'yu kaçırmaları için "azmettirdiği" iddiasıyla DGM'de yargılanıyor.

Tele Kulak Çetesi'ni yakacak maddeler
Tele Kulak Çetesi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "çete oluşturmak" suçunu kapsayan 313'üncü Maddesi ile telefon mahremiyetini ihlal" suçunu düzenleyen 195'inci Maddesi uyarınca dava açılabilecek. Çete, Anayasa'nın "özel hayatın gizliliği" ve "haberleşme özgürlüğü" esaslarını düzenleyen 20 ve 22'inci maddelerini ihlal ettikleri için de Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerince yargılanabilecekler. Bunlar tehdit, şantaj ve gasp suçunu kapsayan 192, 195 ve 498'inci maddeler olarak sıralanıyor... İşte bu ceza maddeleri:

TCK'nın 191'nci Maddesi: Bir kimse başkasını ağır ve haksız bir zarara uğratacağını bildirerek tehdit ederse 6 aya kadar hapis olunur.

TCK'nın 192'nci Maddesi: Kendisine veya başkasına para veya diğer bir yarar sağlamak için bir gerçek veya tüzel kişiye zarar verebilecek bir hususu yayın yoluyla ya da her ne suretle olursa olsun açıklama tehditinde bulunanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Fail arzu etiği para veya diğer menfaati elde etmişse ceza üçte biri oranında arttırılır.

TCK'nın 195'nci Maddesi: Bir kimse başka bir kişinin özel evrak muhteviyatını ifşa ve telgraf ve telsiz muhaberat ve telefon mükalematı mahremiyetini ihlal ederek bir zarara neden olursa 1 yıldan 3 yıla kadar hapsonulur.

TCK'nın 498'nci Maddesi: Bir kimse ne suretle olursa olsun, hayat veya ırz veya mal hakkında büyük bir zararla korkutularak yahut hükümet tarafından verilmiş bir emir gibi göstererek başkasını para veya eşya veya hukukça hükmü haiz bir senet göndermeye veya bir mahalle koymaya veya bunların kendi eline geçmesini temin etmeye mecbur kılarsa 15 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezasına mahkum olur.

Anayasa hükümleri
20'inci Madde (Özel Hayatın Gizliliği): Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Hakim kararı olmadıkça ve kanunla yetkili kılınan merciinin emri bulunmadıkça, kimsenin üstü özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz.

22'inci Madde (Haberleşme Hürriyeti): Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Kanunun açıkça gösterdiği hallerde usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan mercinin emri bulunmadıkça haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz. İs!tisnaların uygulanacağı kamu kurum ve kuruluşları kanunda belirtilir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır