kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yatırım yap, arsayı kap
Maliye Bakanlığı, 18.5 milyon metrekarelik araziyi, 8.104 kişiye iş imkanı yaratacak yatırımlar için tahsis etti

ANKARA-Maliye Bakanlığı, "acil destek" kapsamına aldığı illerde yatırımcılara bedelsiz arazi devri uygulamasına tüm hızıyla devam ediyor. Son 1 yıl içinde 28.6 milyon metrekare kamu arazisi, yatırımcılar tarafından devletten talep edildi. Bu taleplerin 18.5 milyon metrekarelik bölümü kabul edildi. Az gelişmiş 21 ilde devlet, 70 trilyon lira yatırım ve 8 bin 104 kişilik istihdam sözü aldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere işsizliğin yoğun olduğu illerde, istihdam yoğun yatırımlara bedelsiz arazi devrine öncelik verildiğini belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri ayrıca, küçük sanayi siteleri ve sanayi bölgelerine de uygun koşullarla kamu arazisi satışı yapıldığını belirttiler. Geçen yıl 262 sanayi sitesine arazi veren Maliye, bu yılın ilk 4 ayında da 56 küçük sanayi sitesi için 1.5 milyon metrekare arazi tahsis etti.

İmalat sanayi yoğun
Maliye Bakanlığı verilerine göre, "bedelsiz arazi" uygulamasından yararlanmak isteyen yatırımcıların daha çok imalat sanayiinde yoğunlaştığı görüldü. Sanayi üretimi yapmak isteyen 68 yatırımcı, fabrika kurmak için devletten 25 milyon metrekare arazi istedi. Tarım sektöründeki 14 yatırım için 3.5 milyon metrekare, hizmetler sektörü yatırımları için 225 bin metrekare ve madencilik sektörü yatırımları için 14 bin metrekare arazi talebiyle karşılaşan Maliye, titiz bir inceleme döneminden sonra ilk aşamada 18.5 milyon metrekare araziyi bedelsiz devretti.

İllere göre dağılım
Devletin, bedava arazi yoluyla yatırımları teşvik ettiği iller ve yatırım konuları ise şöyle:

"Batman-Beşiri (organize sanayi bölgesi), Bayburt (organize sanayi bölgesi), Bartın (dokuma), Çankırı (demir-çelik, dokuma, gıda, giyim ve kimya), Çorum (gıda-içki), Diyarbakır-Bismil-Çınar (tarım, dokuma, gıda, içki), Elazığ (lastik, seramik), Erzurum-Nenehatun-Oltu (İmalat, dokuma-giyim), Giresun-Ş.karahisar (imalat), Gümüşhane-Kelkit (İplik, tekstil), Iğdır (organize sanayi bölgesi), Karabük-Safranbolu (dokuma-giyim), Kırıkkale (kağıt), Malatya (tarım-hayvancılık), Muş (lastik), Ordu-Gülyalı-Ünye (dokuma-giyim).

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır