kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Miloseviç'i yakan rapor
Köy yakma, toplu katliam ve tecavüz... ABD Dışişleri'nin raporunda yer alan bu suçlar Sırp liderin sonunu getirecek.

Amerika, Miloseviç'i diktatörlük tahtından indirmeye kararlı. Yugoslavya'ya düzenlenen NATO operasyonunda Sırp liderin askeri karargahları, silah depoları yok edilirken, Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Miloseviç'in sonunu getirecek bir rapor hazırladı. Dışişleri Bakanlığı, Miloseviç hükümetinin Kosova'da giriştiği etnik temizlik kampanyasını ve diğer insanlık suçlarını gün gün, köy köy, birer birer sınıflayarak 20'nci yüzyılın son insanlık kıyımını ortaya koydu. NATO operasyonunun başladığı 24 Mart ile 6 Mayıs arasındaki insanlık ve savaş suçlarını işleyen rapor, diplomatik ve askeri kanıtlarla desteklenen mülteci ifadelerine dayanıyor.

Amerika bu raporla Miloseviç'i Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılamayı planlıyor. Rapora göre, Sırplar'ın toplu katliamlarında 4 bin 600'den fazla Arnavut öldürüldü. Sırp militer ve paramiliter gruplarca Arnavut kadınlara organize ya da kişisel tecavüzler yapılıyor. 1998 Martı'ndan bu yana 900 bin Arnavut evlerinden edildi.

En az 500 kent, kasaba ve köy bütünüyle ya da kısmen Sırp güçler tarafından hasar gördü. Mültecilerin anlattığına göre 500 köy yerle bir edildi. Raporda isimleri sırayla sayılan 54 köyün tamamen yakılıp yıkıldığının kesin olduğu belirtildi. Söz konusu rapor Kosova'dan kaçan etnik Arnavut mültecilerin anlattıkları ve diplomatik ile medya kaynaklarınca da doğrulandığı sürece sürekli olarak yenileniyor.

* İşte Miloseviç'in uluslararası mahkemede insanlık ve savaş suçlarından yargılanmasını sağlayacak rapor:

Sivilleri Göçe Zorlama
SIRPLAR, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük göçe zorlama kampanyasını yürüttü. Bir çoğunun Kosova dışına çıkarılmasına izin verilmese de Arnavut nüfusun ezici çoğunluğu evlerinden edildi. Sırplar, Arnavut göçünün NATO saldırılarından korunmak için gönüllü olarak yapıldığını iddia etse de bu inandırıcı değildir. Sırp güçleri, Cakovica gibi şehirlerdeki Arnavutlar'ı da göçe zorlayarak canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Silah dayadıkları Arnavutlar'ı "Son bir kez daha bakın bir daha göremeyeceksiniz" diyerek köyden çıkarıyorlar.

İşyeri ve Ev Yağmalama
SIRPLAR, insanları silah zoruyla köyünden çıkarmadan önce, evleri soyuyor, yağmalıyor ve ardından ateşe veriyorlar. Arnavutlar evlerinden çıkarılırken kişisel eşyalarına, kimliklerine ve diğer resmi belgelerine el konuluyor. Sırp askerleri sadece evleri yakmakla kalmıyor. Arnavutlar'ın geçim kaynağı olan iş yerlerini de yağmalayarak maddi olanakları yok ediliyor. Zorla yola çıkarılan Kosovalı Arnavutlar sınıra geldiklerinde de sınır polisince sorgulanıyor. Sınırı geçmeden önce kalan diğer kişisel eşyalarına da el konuluyor.

Evlerin Yakılması
GEÇEN Mart'tan beri yaklaşık 500 ikamet alanı kısman ya da tamamen yakıldı. 4 Nisan'dan beri de 300'ün üzerinde köy ateşe verildi. Arnavutlar'ın bir zamanlar Sırplar'la birlikte yaşadığı köylerde, Sırp evlerine hiç dokunulmuyor. Hatta bu evlerin kapısına "S" işareti konuluyor ki diğer Sırp askerleri de bu evlere yanlışlıkla dokunmasın. Yakıp yıkma, geçen yaz görülenden çok daha yoğun ve yaygın. Bazı yerler, Arnavutlar bir daha geri dönmesin diye tamamen yıkılmış. Sırplar, Vucitrn, Stimjle ve Mitrovica'daki bütün evleri yaktılar.

Gözaltında Kayıplar
ASKERLİK çağındaki erkekler, özellikle Arnavut sınırını geçmeden önce sistematik olarak mülteci gruplarından zorla ayrılıyor. En az 100 bin erkeğin kayıp olduğu rapor edildi. Sırplar, askeri konvoyları NATO saldırılarından korumak için etnik Arnavutlar'ı canlı kalkan olarak kullanıyor. Mülteci gruplarından ayırdıkları genç erkeklere Sırp askeri üniforması giydirerek, bunları Sırp askeri konvoylarının etrafına yerleştiriyorlar. Birçok mülteci bu uygulamanın Pec, Cakovica ve Kosovska Mitrovica'da yapıldığına tanık ya da bizzat kendisi yaşamış.

Toplu İnfazlar
KOSOVA çevresinde 65 kasaba ve köyde toplu katliam yapıldı. Drenica, Kaaniku, Rezalla, Malişevo, Pusto Selo ve Pagarusa vadisinde toplu mezarlar ortaya çıkarıldı. Sırp güvenlik güçlerinin Drenica köyünde bir aileyi bir eve kapatarak canlı canlı ateşe verdiği bildirildi. Son kayıtlara göre, Urosevaç, Stimjle ve Kacanik bölgelerinde 179 etnik Arnavut öldürüldü. 27 Nisan'da Cakovica'dan giden bir Arnavut kafilesine saldıran Sırp güçleri, 200 erkeği kamyonlardan indirdi ve dizlerinin üzerine çökmelerini istedi. Ardından herbirinin kafalarına kurşun sıkılarak öldürüldü.

Tecavüzler
ARNAVUT kadınlara yönelik organize ya da kişisel tecavüzler gittikçe artıyor. Mültecilere göre, Sırp güçleri, Cakovica ve Pec'de sistematik tecavüz uyguladılar. Etnik Arnavut kadınlar ailelerinden ayrılarak Cakovica'daki bir ordu kampına gönderiliyor ve burada Sırp askerleri tarafından defalarca tecavüze uğruyorlar. Pec'de ise Sırp askerleri zorla kaçırdıkları Arnavut kadınları Hotel Karagaç'a götürüyor ve burada tecavüz ediyorlar. Bu iki bölgenin dışında, evlerinden edilen Arnavut kadınlara köylerinde ya da yollarda tecavüz ediliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır