kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NATO Türkiye'den vuracak
NATO'nın yeni planı: Türkiye'den kalkacak F-15 ve F-16'lar İtalya'dan havalanan uçaklarla Sırbistan'ı çapraz ateşe alacak. Bu konuda NATO ile anlaşma sağlandı

Sırbistan'ın askeri taktiklerini masaya yatıran NATO yetkilileri, yaptıkları yeni planın içine Türkiye ve Macaristan'ı da aldılar. Kısa bir süre önce 10 ülkeye gizlice gözlemci gönderen Brüksel'deki NATO merkezindeki yetkililer, gözlemcilerin verdiği rapora göre iki ülkeyi hava saldırı planına ekleme kararı aldı.

Türkiye onay verdi
NATO'nun Türkiye'nin batısındaki üsler için tam puan verdiğini belirten New York Times gazetesinin haberine göre, İstanbul, İzmir ya da Trakya'daki havalaalanları NATO'nun emrine verilebilir. NATO'nun İzmir'deki üssüne önümüzdeki günlerde F-15 ve F-16 uçakları yığılacak.

Sırp füzesine oyun
NATO'nun Türkiye ve Macaristan'ı da içine alan yeni bir plana başvurmasının ardında Sırplar'ın elindeki SA-6 ve SA-3 tipi yerden havaya atılan füze rampalar yatıyor. 24 Mart'ta başlayan hava saldırısı öncesi 40 adet olan ancak saldırılar sonrası 20'inin altına düşen bu füze rampalarının hepsi taşınabilir rampalar. NATO, hava saldırısı öncesi uydudan rampanın yerini tespit ettikten sonra bazen uçakların rotası dahi değişebiliyordu. Ancak şimdi işler değişti...

Fransız general doğruladı
italya'daki NATO üssünde konuşan Fransız general Jean-Patrick Gaviard, "Füzeler güneyde ise artık kuzeyden saldıracağız. Kuzeydeyse de güneyden..." diyerek uçakların Türkiye'den de kalkacağına dair ilk sinyali verdi. Rampaların yerine göre Türkiye'den de saldıracaklarını dile getiren Fransız general, "Dört bir yandan saldırınca Sırp askerleri dört bir yana yetişemeyecektir" diye konuştu.

Psikolojisi bozulacak
NATO'nun yeni savaş planının bir diğer nedeni de psikolojik. Bazı NATO yetkilileri durumu "Miloseviç haritayı önüne koyduğunda her yanının kuşatılmış olduğunu görecek ve morali bozulacak" diye özetlediler. NATO, ittifaka üye olmayan Bulgaristan ve Romanya'dan da hava sahalarının kullanılması için izin aldı. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye şimdiden KC-135 tipi yakıt ikmal uçakları konuşlandırıldı.

Baba Ayı'ya geçildi
KARARLI Güç Operasyonu'nun başındaki General Wesley Clark'ın planları için kullandığı "Yavru Ayı", "Anne Ayı" ve "Baba Ayı" gibi kod isimleri hatırlatan gazete, yorumunda "NATO, 'Baba Ayı'ya geçiş yaptı. Türkler ve Macarlar'ın üsleri bu yüzden kullanılacak" diye yazdı. Clark'ın operasyon başlamadan önce açıkladığı Baba Ayı, uçak sayısının bin 100'e çıkartılması ve yeni üslerin kullanılması anlamına geliyor. Tüm bu yorumlar, operasyonun kısa bir süre içinde Sırplar'ın "yeter" demesi üzerine sona ereceğinin habercileri...

"Bize bir talep gelmedi"
NATO sözcüsü Jamie Shea, New York Times gazetesinin bu haberine ne onay verdi ne de yalanladı. "Sırbistan'ın 360 derecelik bir çemberin içine almak istediğimiz doğru" diyen Shea "Hava sahamızı genişletmeyi planlıyorduk. Yine de planın tam anlamıyla oluşması gerekir" diyerek Türk üslerinin kullanılacağına üstü kapalı kabul etmiş oldu. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun Kosova krizi bağlamında yürütmekte olduğu hava harekatıyla ilgili olarak Türkiye'deki üslerin kullanımı ve ek uçak talebi konusunda "resmi bir talep" olmadığını açıkladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır