kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Arsanın ve borsanın zamanı mı?

Yaz mevsimini de içine alan önümüzdeki dört ayda yatırım seçeneklerini irdelemeye hisse senedi, altın ve gayrimenkulle devam ediyoruz. Pazar günkü yazıda faiz oranlarında düşüş beklediğimizi ama reel olarak iyi kazanç sağlamaya devam edeceğini, döviz kurunun ise faiz gelirinin ancak üçte ikisi oranında artabileceğini belirtmiştik.

Faizlerdeki düşüş hisse senedi piyasasına ve gayrimenkule yarar. Halen yüzde 90'ın biraz üzerinde seyreden faiz oranları harcamaların önünü açmış değil. Ama yaz aylarında hükümetin kurulması ve olası IMF ile bir anlaşmanın etkisiyle faizler gevşeyebilir. Bu faiz gerilemesi sırasıyla beyaz eşyadan başlayarak otomobile ve en son gayrimenkule talebi artırabilir.

Beyaz eşya ve otomotivin canlanması beraberinde birçok sektörü de canlandırıcı etki yapar. Dolayısıyla benzer etkinin borsaya yansıması beklenebilir.

3 Borsa - Ama bundan da önce borsada mali sektör hala cazibesini koruyor. Yandaki tablo endeksin sektör bazında yayımlanmaya başladığı 1997 başından bu yana geçen iki yıl dört aylık dönemi gösteriyor. Bu dönemde en yüksek artışı banka hisseleri bire 10 kazandırarak gerçekleştirmiş. En az getiri ise turizm ve tekstilde. Temettü gelirlerini de içeren İMKB'nin getiri endekslerine dayanan getiriler yanına 7 Mayıs itibariyle İMKB'nin dolar bazında fiyat/kazanç oranını koyduk. Borsanın tümü için 12 olan fiyat/kazanç oranına karşılık bankaların ki 7'de kalıyor.

Önümüzdeki dört ayda da bankaların kazançlarını devam ettireceğini ve olayın dört banka dışına taşacağını tahmin ediyoruz. Bu hisseler aynı zamanda büyük oyuncuların yuvalandığı senetler. Beklentilerinin gerçekleşmesiyle veya sırf taşıyamadıklarından dolayı satışa geçseler bile, banka karlılıklarının devam edecek olması, orta vadede sonucu fazla değiştirmeyebilir.

Ayrıca hisse senedi yatırımı vergiden muaf. Üç ayı geçen yatırımlar bu yıl ortasına kadar vergi beyanına girmiyor. Yılın ikinci yarısı için hazırlanacak bütçede üç aylık koşul konmazsa yatırım alt sınırı bir yıla çıkıyor. Ama bütçeye bu yönde bir madde konulması bekleniyor.

Borsada prim yapacak sektörlere dayalı A tipi yatırım fonları da iyi getiri sağlayabilir. Bu fonlar da vergi açısından hisse senediyle aynı durumda.

3 Emlak - Emlakta şu sıralar satıcılar hala çoğunlukta. Alıcılar ise hem vergi hem de faizlerin cazibesinden dolayı ortada pek gözükmüyorlar. Bunun sonucu fiyatlar Rusya krizi sonrası dolar bazında yüzde 30-40 geriledi. Gayrimenkulun kriz öncesi fiyatları bulması güç. Çünkü geçmişteki fiyatlarda bir ölçüde şişme olduğu görüşü var. Faizlerin düşmesi halinde gayrimenkule yaz aylarında talep artabilir. Faizlerin daha da düşmesi halinde, tıpkı borsada olduğu gibi, seçici ve uzun vadeli olması şartıyla gayrimenkule yatırım yapılabilir.

Sonuç - "Talih ve talihsizlik aynı kuyudaki iki kova gibidir"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır