kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FARUK SELÇUK(fselcuk@sabah.com.tr )


Sanayi "dipte çırpınıyor"

DİE tarafından yayımlanan Aylık Sanayi Endeksine dayanarak hesapladığımız ve her ay yayımladığımız "Sanayi Kesimi Devresel Hareket Endeksi" aşağıdaki grafikte görülebilir.

Endeksteki mutlak olarak sürekli artan negatif değerler "derinleşen resesyonu" gösteriyor. Şubat 1994-Haziran 1994 dönemi gibi. Mutlak olarak sürekli azalan negatif değerler ise "canlanma" (recovery) olduğuna işaret ediyor: Ağustos 1994-Şubat 1995 dönemi gibi. ÿEndekse göre sanayi kesiminde en son görülen yavaşlama dönemi Ekim 1997'de başlayarak bir yıl sürmüş. Sanayide daralmanın başlangıç tarihi Ekim 1998. "Dip noktası" ise henüz belirlenmiş değil (Daha önce Ocak 1999 olduğu anlaşılıyordu. Ancak DİE Ocak 1999 rakamını yukarıya doğru revize etti).

"Sanayi kesiminde iyileşme belirtileri var mı? DİE Aylık Sanayi Üretimi Endeksi rakamları, sanayi sektöründeki daralmanın Şubat ayında yavaşladığını gösteriyor. Bu sonuç, sanayi sektörünün dipten dönüş yaptığı izlenimini verebilir ama kesin sonuca varmak için henüz erken."

Geçen ay yayımlanan endeks sonuçlarını yukarıdaki şekilde değerlendirmiştik. En son açıklanan rakamlar dipten dönüşüngerçekleşmediğini, "sanayinin hala dipte çırpındığını" gösteriyor. Bu gidişle 1999 da kayıp yıl olacak galiba.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır