kapat

11.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SSK'yı soyan faturalar
Bir hastaya bir ay içinde 32 akciğer filmi çekilir, aynı gün 4 kez anestezi yapılır mı? SSK'lı hastaların faturaları şişirme rakamlarla doldurulunca, özel hastanelere hasta sevki durduruldu

Nevin BİLGİN

Ankara- Devletin en büyük bütçe açığını oluşturan Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) başka kurum ve kuruluşlar tarafından soyulduğu bir kez daha belgelendi. SSK'yı ve devleti batıran sağlık faturalarının incelenmesi sonucunda, hastaların faturalarının abartılı rakamlarla doldurularak usulsüzlük yapıldığı belirlendi.

SSK Genel Müdürlüğü'nce yapılan incelemede, hastaların tıbbi olarak dayanmaları dahi mümkün olmayan oranda tetkik ve ilaç kullanıldığı saptandı.

İncelemede, bir ay hastanede kalan hastaya 32 kez akciğer filmi (röntgen) çekildiği, bir hafta hastanede kalan hastaya 400 eldiven kullanıldığı, 130 kere kan gazı bakıldığı, aynı gün 4 kere anestezi yapılmış gibi gösterildiği, bazı hastalara da öldükten sonra ameliyat yapılmış gibi fatura kesildiği belirlendi.

SSK Genel Müdürlüğü yetkilileri, usulsüzleri saptanan hastanelere hasta sevkini ve yapılacak ödemeleri durdurdu.

Zarara karşı önlem
SSK Genel Müdürlüğü de, kendi hastanelerinde yapılmayan ya da yoğunluk nedeniyle, başka hastanelere gönderilen hastaların faturalarından büyük oranda maddi zarara uğramaya başladı. Başka hastaneye gönderilen sigortalı hastalara yapılmayan tetkik ve tedavilerin faturalandırılması sonucunda, zarara uğrayan SSK, "Paket Sözleşme" uygulaması başlattı.

Belirli tetkik ve tedaviler için standart fiyatlar belirleyen SSK Genel Müdürlüğü, bu fiyatları kabul eden hastanelerle sözleşme imzalayarak, hasta göndermeye başladı.

SSK, "Paket Sözleşme"deki fiyatları kabul etmeyen üniversite ve özel hastanelere hasta gönderme işlemini durdurdu.

Neler bulundu?
Usulsüz faturalardan 2 örnek...
Selahattin Şener: 6.11.1998'de Gazi Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. 17.11.1998'de hasta öldü. Faturada karın aralığındaki absenin boşaltılması işleminin 18.11.1998 günü yapıldığı belirlendi. İşlemler için SSK'ya 8 milyar 342 milyon lira fatura çıkarıldı.

Asım Talkoş: 14.1.1998'de nefes darlığı şikayetiyle Gazi Hastanesi'ne yatırıldı. 9 gün yoğun bakımda, 12 gün 6 kişilik odada olmak üzere 21 gün hastanede kaldı. SSK'ya 2 milyar 998 milyon liralık fatura çıkarıldı. Hastanın yattığı 9 gün içinde 200'ü steril, 400 eldiven kullanıldığı tespit edildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır