kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YUSUF SARI

Borsada 6.000 psikolojisi

Bull market olarak tanımlanan dönemlerde borsaya olan talep arzdan daha fazladır. İstanbul Borsası da kısa hayatında dört önemli bull market dönemi geçirdikten sonra 5. büyük yükselişini yaşıyor. Bütün hisselerin bu harekete katılmaması ise diğer dönemlerden önemli bir farklılık gösteriyor. Her sene, ortalama 20-25 yeni şirketin halka açılarak borsaya gelmesi arzı sürekli genişletiyor. Sermaye artımları yoluyla da arzın arttığını biliyoruz.

Geçmişte yapılan güven sarsıcı hatalar ise yatırımcı sayısının çoğalmasını engelliyor. Bir de buna borsanın yüksek volatilitesi eklenince, talep artışı sınırlı kalıyor. Talebin gerçek anlamda artamamış olması, borsadaki hisselerin toplu yükselişe neden geçemediğini açıklıyor. Sınırlı kalan talep belirli hisselerde yoğunlaşınca borsadaki yükseliş de belirli hisse senetleriyle gerçekleşiyor.

Geçen hafta, bu hisselerin dalgalı talep görmesi, seansların sıkışık geçmesine yol açtı. Ufak adımlarla da olsa haftayı yükselerek geçiren endeks, haftanın son günü 5.666'yı da aşarak 5.766 ya ulaşmasına rağmen bu seviyede tutunamadı. 6.000'e doğru yaklaşıldıkça satışların daha da yoğun hissedileceğini tahmin ediyoruz. 5.500 seviyesi ise kritik görünüyor. Bu seviyenin altına inilmesi satışları artırabilir ve endeks 5.300'e geri dönebilir. Trend çizgisi ise bu hafta 5.000'e kadar yükseliyor. Kısa vadeli göstergelerin, bull market dönemlerinde pek sağlıklı sonuçlar üretmediğini teknik analiz yapanlara hatırlatmak isteriz. Grafikte verdiğimiz momentum göstergesi de ancak eksen altına inecek olursa tehlikeyi işaret edecektir.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır