kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Hükümete selam, faize devam

Hükümeti kurma çalışmalarının resmen başladığı geçen hafta faizler yatay seyrini korurken borsa yükselişine devam etti. Ciddi bir kâr realizasyonu ile karşılaşılmadı. Hatta İMKB Endeksi yüzde 4.71'lik artışı ile yeni rekorlar kırdı ve 5606 puana yükseldi. Doların perşembe günkü değer kaybı ise dolar bazlı endeksin 1.44'e yükselmesine yol açtı.

Hem bonoda hem de borsada hükümetin kurulması beklentisi var. Şimdiye kadar gelmeyen yabancı yatırımcıların yeni hükümetle beraber ciddi anlamda giriş yapacağı umuluyor. Bu nedenle pozisyon sahipleri ellerindeki kağıtları satmak istemiyorlar. Ya da yabancı olmadan satışa geçenlerin ciddi anlamda zorlandığı görülüyor.

3 Dört aylık durum - Yılın dört ayını geride bıraktık Bu dönemdeki yatırım araçlarının nominal getirilerini yüzde 18.1 oranındaki tüketici enflasyonundan arındırdığımızda, tasarruf sahipleri açısından 1999'un iyi geçmekte olduğunu gördük.

Bu eğilim acaba önümüzdeki dört ayda da devam eder mi? Yatırım araçları bazında tahminimizi aktaralım.

3 Faiz - Yaz ayları Hazine'nin iç borç ödemesi açısından nisbeten rahat. Ancak vergi gelirleri beklendiği gibi artmıyor. Açıklar için daha fazla borçlanılacak gibi. Buna karşılık yeni hükümetin kurulmasıyla faizlerde gevşeme bekleniyor. Merkez Bankası'nın interbank faizlerini düşürmesi ve likidite desteğini artırması, bu düşüşe katkıda bulunabilir. Faizlerin 80'lere inmesi kolay. 70'li düzeylere gerilemesi ise ciddi yabancı girişine ve IMF ile anlaşma imzalanmasına bağlı. Tüketici enflasyonu yüzde 60'larda olduğundan reel getirisi yaz aylarında azalsa da bono, mevduat ve repo, en makul seneçek gibi gözüküyor.

3 Döviz - Mayıs-ağustos aylarını kapsayan dört aylık dönem tam olarak yaz mevsimini kapsıyor. Yaz ayları geleneksel biçimde dövizden kaçılan aylar. Bu yıl da tersi beklenmiyor. Hatta hükümetin kurulması ile yabancı girişinin hızlanması rezervleri artırabilir. Dövizin getirisi yaklaşık olarak faizin üçte ikisine gelebilir.

3 Yatırım fonları - Büyük ölçüde bono getirisine bağlı yatırım fonlarının performansı kısmen düşebilir. Çünkü, reel faizlerde azalma bekliyoruz. Bu düşüşe karşılık fonlar reel kazanç sağlamaya devam edebilir.

A tipi fonların, hisse senetlerinin ve diğer yatırım araçlarının durumunu ise salı günü ele alacağız.

Sonuç - "Bu aptestle daha çok namaz kılınır"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır