kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu koltuk yaramıyor
Meclis Başkanı olmak tüm milletvekillerinin gönlünde yatıyor. Ancak tarih bu koltuğun uğur getirmediğini gösteriyor

Nuri KAYIŞ

Zorlu bir seçim kampanyasından sonra gelip TBMM'ye oturan milletvekillerinin hemen hemen tamamı Meclis Başkanı seçilmek ister. Nitekim 18 Nisan seçimleriyle şekillenen yeni Meclis'in Başkanlık koltuğu için de yarış başladı. Aday olma süresi 11 Mayıs Salı günü saat 24.00'de dolacak olan Başkanlık seçimi için ilk tur 12 Mayıs Çarşamba günü yapılacak.

Göz kamaştıran bu koltuk için şimdiye kadar DSP'den Hikmet Sami Türk ve Uluç Gürkan, MHP'den Sebahattin Çakmakoğlu, Murat Sökmenoğlu, Enis Öksüz ve Tunca Toskay, ANAP'tan Yıldırım Akbulut'un adları ön plana çıktı. Ancak, bunlardan hiçbiri henüz resmen başvuruda bulunmadı. Seçimden başarıyla çıkan iki parti, DSP ve MHP, başkanın kendi partilerinden olmasını istiyor.

Tarihi gerçekler
Bu hızlı yarış nedeniyle Meclis'te koca bir kazan kaynıyor. Oysa tarih bu koltuğun oturanlara fazla uğur getirmediğini gösteriyor. Geçmişte bu koltuğa oturanların büyük çoğunluğu şu anda politikadan uzak kalmış durumda. Bu konudaki tek istisna Yıldırım Akbulut olarak görünüyor.

Özal döneminde Meclis Başkanlığı yaptıktan sonra Başbakan olan Akbulut, daha sonra milletvekili seçilemeyerek Meclis dışında kalmıştı. Ancak son seçimde yeniden milletvekili olmayı başardı.

Meclis Başkanlığı'nı Akbulut'tan devralan Kaya Erdem, son seçimde aday olmadı. 1991-1995 arasında Meclis Başkanlığı görevinde bulunan Hüsamettin Cindoruk, partisi DYP'den ihraç edildi. 1995 seçiminde Meclis dışında kalan Cindoruk, son seçimde DTP Genel Başkanı olarak milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. İsmet Sezgin, 1995 yılında üç ay süreyle Meclis Başkanlığı yaptı. Sezgin de bu seçimde Meclis'e giremedi. DTP'den Aydın Milletvekili Adayı olan Sezgin partisi barajı aşamayınca Meclis'e gelemedi.

Mustafa Kalemli, 1996-1998 arasında Meclis Başkanı idi. Meclis Genel Kurulu ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddiaları karşısında zor duruma düştü, önce başkanlığı kaybetti, ardından dokunulmazlığı kalktı. Kalemli, partisi tarafından 18 Nisan seçimlerinde aday bile gösterilmedi.

Meclis Başkanlığının uğur getirmediği politikacılardan biri de Hikmet Çetin oldu. Çetin, partisi CHP barajı aşamadığından 21'inci dönemde Meclis'te yer alamadı.

Meclis eski Başkanlarından Ferruh Bozbeyli, Cahit Karakaş, Necmettin Karaduman gibi isimler de politikaya erken veda etmek zorunda kaldılar.

1950-1960 döneminin Meclis Başkanı Refik Koraltan ise, askeri müdahalenin ardından bu koltuğu boşaltmak zorunda kalmıştı.

Seçim nasıl olacak?
Tarihte ne olursa olsun, Çarşamba günü yeni başkanın seçimi için ilk tur yapılacak. Başkan seçiminde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır