kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merve'yi konuştular
Ecevit'le Kutan, hükümet formülünden çok Merve'yi konuştu

DSP lideri Ecevit hükümeti kurma çerçevesinde yaptığı ziyaretler sırasında FP lideri Recai Kutan ile karşılıklı sitemlerin de yer aldığı dostça bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Ecevit, Bütçe, Bankalar Yasası ve DGM'ler konusunda FP ile aynı görüşleri paylaştıklarını söyledi.

Kutan'ın başörtüsü konusunda DSP'nin Meclis'teki tavrıyla ilgili eleştiri ölçüsüne varan sitemlerde bulunduğunu bildiren Ecevit, "Kutan, 'Bu, uzlaşma yoluyla çözülebilecek bir sorundu' dedi. Ben de uzlaşma ile çözülmesi için elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi, özellikle Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın, 15 gün önceden FP ile diyalog arayışı içine girdiğini, bizim uzlaşı formüllerimizi ilettiğini ama sonuç alınamadığını belirttim."

Başörtüsü siyasallaştı
Kutan'ın, Merve Kavakçı'nın başörtüsünün büyük mesele haline gelmesinden şikayetlerini ifade ettiğini bildiren Ecevit, "Ben de başörtüsünün son zamanlarda siyasal sorun haline getirilmesinin büyük sakıncalar doğurduğunu söyledim" dedi. Ecevit, FP'nin kapatılması davası konusuna hiç değinmediklerini, ancak Kutan'ın, "Türkiye'de yargının siyasallaştığı" görüşünde olduğunu söyledi.

Fazilet Partisi lideri Recai Kutan da, Anayasa ve diğer bütün yasalardaki antidemokratik hususların kaldırılması için yapılacak girişimlere destek vereceklerini anlattı. Kutan, Kavakçı'nın milletvekilliği yemini ile ilgili olarak Ecevit'e sitemde bulunduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "Geçtiğimiz pazar günü parlamentoda iyi bir imtihan vermediniz. Kendinizi Meclis Başkanı'nın yerine koydunuz.Sizin entelektüel olarak buna neden karşı çıktığınızı anlamadım." Kutan, "Türkiye'de şu anda bir mücadele olmaktadır. Bu, iki zihniyet arasında cerayan etmektedir" dedi.

"Merve'ye kefilim"
Kutan, Meclis'e türbanla girerek krize neden olan Merve Kavakçı'nın ülkeye her yönüyle hizmet etmek isteyen birisi olduğunu da dile getirerek, "Bu vasıflarıyla kendisine kefilim" dedi. "Merve Kavakçı'nın Amerikan vatandaşlığını kabul ettiğinin sorulması üzerine Kutan, "Bunu kendisinden duymadım ama bizim yasalarımız, çifte vatandaşlık imkanı tanıyor" dedi.

Kutan, Malatya'da yaşanan olaylar konusunda ise, "Yapılacak her eylem, mutlaka yasalara uygun olmalıdır. Türkiye'de acilen uzlaşmaya ihtiyaç var" diye konuştu.

Radikal İslamcılar destek verdi
Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen ve Meclis'te türban krizine yol açan Merve Kavakçı lehine, İran ve Filistin'de gösteri düzenlendi. İslam Öğrenci Topluluğu Kadın Kolu tarafından Tahran Üniversitesi'nde düzenlenen gösteride Türkiye aleyhtarı pankartlar taşındı ve konuşmalar yapıldı. Hizbullah yanlısı göstericiler ayrıca "Merve Kavakçı'yı desteklemek ve hicaba karşı hareketleri kınamak" için Birleşmiş Milletler'e gönderilmek üzere bir dilekçe de imzaladılar.Tahran Üniversitesi Camii önünde öğle namazından sonra başlayan gösteriye, çoğunluğunu kara çarşaflı "İmam Sadık Kız Lisesi" öğrencilerinin oluşturduğu 300 kadar kişi katıldı.

Hamas da eylem yaptı
Türkiye ve NATO aleyhtarı pankartların yanı sıra İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in posterlerinin de taşındığı gösteride konuşan muhafazakar Tahran Milletvekili Merziye Vahid Dastgerdi, "İslam devriminin düşmanlarının, dışarıda İslam devriminin ve İslam'ın yayılmasını engellemeye çalıştıklarını" iddia etti.

Makalede, "Televizyon yetkilileri, halkın haklarına Türkiye'de olduğu kadar ülkemizde de önem verilmesi ve saygı gösterilmesi gerektiğini bilmelidir. Bu çifte standartlı siyaset, artık kimsenin gözünü boyamıyor" ifadesi kullanıldı.Öte yandan, Batı Şeria'nın Nablus kentinde de Filistinli 250 Hamas militanı kadın, Merve Kavakçı'ya destek vermek için yürüyüş düzenledi. En-Necah Üniversitesi öğrencisi oldukları öğrenilen eylemciler, "Şeytana değil, meleğe destek verin" diyerek Kavakçı lehinde sloganlar attılar.

'Fazilet Merve'yi Meclis'e sokmasın'
FAZİLET Partisi'nden istifa eden Aydın Menderes, gerilimi azaltmak için partinin Merve Kavakçı'nın parlamentoya girmesini engellemesini istedi. Reuters'e verdiği demeçte Menderes, "Bu kriz nedeniyle Fazilet'in desteği düşüyor. Eğer Fazilet halkın da onaylayacağı yeni bir imaj oluşturursa, yasal sorunlarını da halledebilir" dedi. Kendisinin başından beri türbanlı milletvekiline karşı olduğunu söyleyen Menderes, parti yönetimini de uyardığını belirtti. Menderes, türban protestolarına rağmen devletin gücü ve insanların barış isteğinin kaosun ortaya çıkmasını engelleyeceğini belirtti.

'Darbe olacaktı'
New York Times - Amerika

Türban bir çok Türk için, laik sistemi, şeriat kanunlarını getirmek üzere değiştirmek isteyenlerin sembolü oldu.

The Guardian - İngiltere
Demirel ve Ecevit askeri müdaheleyi engellemek için seslerini yükseltti.

Financial Times - İngiltere
Fazilet Partisi için açılan kapatma davası, partiyi Refah Partisi'nin 1998'de yaşadığı kapanma sürecinden daha ağır bir akıbetle karşı karşıya bırakacak.

Noviye İzvestiya - Rusya
Lacivert bir türban az daha Türkiye'de yeni bir darbeye neden olacaktı. Türkiye'de askerler, rejimi, temelini sarsmaya çalışan faktörlerden kurtarmaya çalışıyorlar.

Exusia - Yunanistan
Merve Kavakçı baş örtüsünü çıkartmayı reddetmekle laik Türk Cumhyriyeti'ni tahrik etmeyi sürdürüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır