kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gözler Merkez'de
Kur artışının yavaşlamasının ardından piyasa, Merkez Bankası'nın interbank faizini düşüreceği beklentisinde. Ancak bu, hükümet kurulmadan önce biraz zor görünüyor

Hükümetin kuruluşuna endekslenen piyasa, iyimserliğini korunmak için her hafta yeni faktörleri ortaya koyuyor. Artık yüksek sesle söylenen "Hükümet kurulunca bono faizi yüzde 85'e düşer" senaryosu geçen hafta iki yeni beklentiyle daha desteklendi: Kur artışı yavaşlayacak ve Merkez Bankası interbank faizini düşürecek.

Pazartesi, Nisan enflasyonu beklenenin üzerinde yüzde 5.3 olarak açıklandı. Kuru enflasyona göre dalgalandıran Merkez Bankası da devalüasyonu hızlandırır endişesi, kısa süreli olarak faizi tırmandırdı. Faiz yüzde 94'ten yüzde 98'e kadar çıktı.

Ancak korkulanın tam tersi yaşandı. Nisan'da kuru yüzde 4.03 artıran Merkez Bankası, daha ilk günlerden aylık devalüasyonun yüzde 3.5-3.75 civarına ineceği sinyalini verdi.

Bununla birlikte yaz aylarını kapsayan bir hesap yapıldı. Dört aylık devalüasyon ve dövizi fonlama faiziyle birlikte, maliyetin yıllık bazda yüzde 70 civarına gelebileceği, bu seviyenin de bono faizlerine yüzde 85'e inme mesafesi bırakabileceği düşünüldü.

Yaz aylarında klasikleşen yavaş devalüasyon beklentisinin dışında, para piyasasında daha çok "interbank faizleri düşecek mi" heyecanı yaşanıyor.

Önce döviz
Şu anda Merkez Bankası piyasaya yüzde 77 faizle bir günlük para veriyor. Bunun bileşik bazda maliyeti yüzde 115, aylık maliyeti de yüzde 6.5 civarında. Aylık kur artışı yüzde 3.7 olacak diyelim... Dövizi fonlama maliyetine rağmen aradaki fark, yıllık yüzde 35'in üzerinde reel faiz yaratıyor. Bu nedenle Merkez Bankası'nın interbank faizlerini düşüreceği beklentisi yaygın.

Aslında gecelik fonlama maliyetiyle bono faizleri arasındaki ilişki biraz kopmuş olsa da, Merkez Bankası'nın faiz indirimi her zaman piyasada oranları aşağıya doğru düşüşü körüklüyor.

Ama bunun ne zaman yapılacağı belli değil...Son verilere göre, Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği fon miktarı 1.5-2 milyar dolar civarında. Bu açık kapanmadan interbank faizlerinin düşürüleceği tahminini yapmak biraz iyimserliğe kaçıyor.

Merkez Bankası'nın kur ve faiz makasını açmasının yurtdışından para girişini daha cazip hale getireceği ortada. En akla yatkın tahmin şu: Merkez Bankası 1.5 milyar dolara yakın paranın girişinin ardından interbank faizini indirebilir. Bu miktarda giriş için de öncelikle hükümetin kurulması gerekiyor.

Hazine daha rahat
HAZİNE Mayıs'ın ilk iki ihalesini geçen hafta yaptı. 1.1 katrilyonu aşan geri ödemesini 100 trilyonluk az borçlanmayla karşıladı. Bundan sonra ay içinde yapacağı diğer ihalelerde maksimum hedefinde tahvil satsa bile, toplam itfasının yaklaşık 100 trilyon altında borçlanacak. Gelecek hafta satılacak tahvillerin vadesi 1 yıllık. 17 Mayıs 2000 itfa tarihli ihalede 400 ile 550 trilyon aralığında borçlanma hedefi var. Buna karşılık iki günde yapılacak toplam itfa 610 trilyon. Bütçe açığının durumu ve kamu maaş ödemeleri göz önüne alınırsa, Hazine'nin maksimum limite yakın borçlanması beklenebilir.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır