kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Televizyon artık bilgisayarla içiçe
Türkiye'de de artık digital yayın dönemi başlıyor. 77 kanal kapasiteli Eutesat, 1 milyon haneye ulaşmayı hedefliyor

11 Nİsan'da fırlatılan Eutelsat uydusu ile Türkiye'de digital yayın dönemi başlıyor. İngiltere haricinde Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun en yüksek kanal kapasiteli digital platformunu oluşturacak olan Eutelsat, 77 kanal kapasitesi ile hizmet verecek. Yüzde 50, yüzde 50 Doğan Holding ve Çukurova Holding ortaklık yapısıyla kurulan Digital Platform şirketi 300 milyon dolarlık yatırımla asgari 1 milyon haneye ulaşmayı amaçlıyor.

Takımların kanalı
Digital Platform, film, spor, çocuk programları, belgesel, hobi, kültür-sanat, sağlık, eğitim gibi değişik temalardan oluşan çeşitli kanallar ve programlar sunacak.

Ayrıca futbol takımları isterlerse, kendi kanallarını yaratabilecek. Böylece antremanlarından kulübün altyapı çalışmalarına, eğlence gecelerine kadar her türlü yayın takımın kanalından taraftarlarına verilebilecek. Bunun yanısıra sadece kullanıcının tercih ettiği münferit programların izlenmesine fırsat tanıyacak. Kullanıcılar en yeni film ve programları belli ücretler karşılığında izleyebilecek. Şirketler için kapalı eğitim sistemi verilebilecek. Böylece yurdun dört bir yanındaki çalışanlarına şirketler bir TV kanalı ile belli saatlerde ulaşabilecek. Yine lise ve üniversite hazırlık kursları tüm yurt çapında sunulabilecek.

Digital Platform, internete şimdikinin 5-25 kat hızla bağlanmaya imkan tanıyacak. İstenirse bir reklam izlenirken, tek bir tuşla ürün hakkında bilgi alınabilecek. Satın alma işlemi gerçekleştirilecek.

Abonelik Nasıl Olacak?
AralIk 1999'dan itibaren sunulacak hizmetlerden abonelik sistemiyle yararlanılabilecek. Bir çanak anten, bir digital kutu, kumanda cihazı ve mevcut televizyon bu hizmetlerden yararlanmak için yeterli olacak. Çanak anten montajı ve kablo döşeme alt yapı çalışmaları şirket tarafından verilecek. Program ve kanal seçimi uzaktan kumanda aleti ile yapılacak. Digital kutu görüntü ve sesleri ekrana aktaracak. Kullanıcı program ve hizmet seçeneğini belirleyecek ve ona göre ücret ödeyecek. Amerika'da digital TV 1994'te, Avrupa'da 1996'da ve Türkiye'de 1999'da başladı. Sistemi almak için abone aylık 5-8 dolar arasında ücret ödeyecek. Seçtiği kanallar için aylık 8-15 dolar arasında bir ücret öngörülüyor. Fakat abone sistem kurulurken digital kutuyla birlikte 8-15 arası kanal verilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır