kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin elçiliği Arkan kurbanı
NATO, Sırp kasabının kaldığı oteli bombalarken füzelerden biri yanlışlıkla Çin büyükelçiliğini vurdu

Belgrad'da önceki gece yapılan yoğun bombardıman harekatın başından beri gerçekleştirilenlerin en kapsamlısıydı.

Özellikle Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in ikamet ettiği sanılan Dobanovici komuta binası ve Arkan lakaplı Sırp Kasabı ve adamlarının bulunduğu Jugoslavija oteli bombalandı. Binaların altında yeraltı sığınakları olduğunu bilen NATO, özel sığınak delici bombalar fırlattı.

Çatıdan zemine delik
Ancak harekat sırasında bombalardan biri hedefini şaşırdı. Ve Jugoslavija otelinin bitişiğindeki Çin Büyükelçilik binasına isabet etti. Novi Beograd semtinde bulunan büyükelçilik binasına, giriş kapısının hemen üstündeki terastan giren bomba, birkaç kat geçerek, bodrum kata kadar indi.

Özür ve soruşturma
NATO ise Çin büyükelçiliğinin kesinlikle hedef alınmadığını belirterek "Olaydan büyük üzüntü duyuyoruz. Çin Büyükelçiliği'ni hedeflemedik. Soruşturma başlatılmıştır" açıklamasını yaptı. NATO, "Operasyon başladığından beri Arkan'ın güçleri hemen yandaki oteli Kosova'daki operasyonları için komuta merkezi olarak kullanıyorlardı" ifadesini kullandı.

Saldırılar sürecek
Çin, olayı sert bir dille kınayarak, bombardımanı "NATO'nun barbarca bir hareketi" olarak değerlendirdi. Olay sonrası BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı ve dört saat süren bir görüşme yaptı. Çin'in başkenti Pekin'de de Amerikan büyükelçiliği önünde toplanan halk olayı protesto ederek, elçiliği taşladılar. NATO'nun iki önemli destekçisi, Amerika ve İngiltere ise istenmedik olayların yaşanmasına rağmen, Sırplara yönelik saldırının kesintisiz devam edeceğini açıkladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır