kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bölgesel dillere onay
AVRUPA Konseyi'nin 50'nci yıldönümünün Kutlandığı Budapeşte'deki Bakanlar Komitesinde Fransa "Azınlık ve Bölgesel Diller Avrupa Şartını" imzaladı.

Korsika'da devlet güçlerinin ayrılıkçı harekete terör suçu yüklemek üzere bir lokantayı kundakladığının ortaya çıkmasıyla bir haftadır devlet krizi yaşayan Fransa saygınlığını kazanabilmek için bu fırsatı değerlendirmek istedi.

Başbakan Lionel Jospin geçtiğimiz yıl Avrupa Bölgesel Diller Şartı anlaşmasını imzalama sözü vermişti. Korsika krizi ile zora giren başbakan 7 Mayıs'ta 50'nci yıl kutlamasından yararlanarak Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Pierre Moscovici'yi bu işle görevlendirdi. Söz konusu anlaşmayı imzalamak için 98 maddelik anlaşmanın en az 35'ini kabul etmek gerekiyor. Fransa 39 maddeye evet diyerek Avrupa Komisyonu'nda, Bölgesel ve Azınlık dillerinin kullanımını tanıyan 9'uncu ülke oldu. Kanun tasarısı halini alacak olan anlaşma mecliste onayından sonra 2000 yılında uygulamaya konulacak.

Önce okullar etkilenecek
Anayasasında "Cumhuriyetin dili Fransızca'dır" prensibi bulunan ancak 75 dilin konuşulduğu üniter devlet Fransa'da hangi dillerin resmen kabul edileceği ise bakanlıklar arası bir çalışma grubunca tespit edilecek.

Ana ve ilkokullarda bölgesel dil eğitimi ailelerin isteği ve yeterli sayıda öğrenci olması koşuluna, ortaokulda ise öğrencinin kendi isteğine bağlı olarak kabul edildi. Kanunla sadece en önemli yasalar, bölgesel dillere tercüme edilecek. Azınlık ve bölgesel dili konuşan yeterli nüfusun bulunduğu yerlerde, resmi yazıların bu dillerde de yayınlanması teşvik edilecek.

NURDAN BERNARD


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır