kapat

09.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Su savaşı
Şam yönetimi, Dicle üzerindeki Ilısu Barajı'na mali destek verirse, İngiltere'nin su savaşının içine gireceğini bildirdi.

İngiltere'nin Dicle nehri üzerinde ve Türkiye sınırları içinde yapılacak olan 1 milyar sterlinlik Ilısu barajının yapımına destek vermesiyle kendini, Ortadoğu'da çıkacak olan bir su savaşına sokacağı belirtildi. Hem Suriye yönetimi hem de İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşları, büyük projelerde imzası bulunan ünlü inşaat firması Balfour Beattie'nin Dicle üzerinde kurulması planlanan Ilısu Barajı'na yapacağı yatırımın desteklenmemesi için Londra'yı uyardı.

"Hukuku çiğnemeyin"
The Guardian gazetesinin konuyla ilgili haberinde, Suriye'nin önceki gün resmen İngiltere'yi uyardığı belirtilerek, Suriye'nin girişiminde, 1 milyar sterlinlik bu projenin, ülkenin Dicle sularından yararlanma imkanını ortadan kaldıracağının öne sürüldüğü kaydedildi. Haberde, Ürdün'ün de, Irak adına İngiltere'ye uyarıda bulunduğu ve "Bu proje, uluslararası hukukun çiğnenmesi ve Irak'ın Dicle suyu üzerindeki haklarından yoksun bırakılması anlamına geliyor" mesajını verdiği ifade edildi.

Savaş senaryosu
Konularında uzmanlığıyla tanınan "İngiltere Savunma Forumu" adlı düşünce kuruluşunun da, firmanın, projeyle ilgilenmesi halinde, İngiltere'yi de bölgedeki muhtemel bir silahlı çatışmanın içine çekeceğini iddia etti. İngiltere Savunma Forumu, İngilterenin Ilısu barajının yapımına destek vermesinin Türkiye, Irak ve Suriye arasında çıkacak su savaşına bir NATO ülkesi olarak İngilterenin de ister istemez bulaşacağı uyarısında bulundu. Savunma Kurumu'nun savaş senaryosuna göre, savaşın fitilini Türkiye'ye karşı Suriye ve Irak ateşleyecek.

İngiltere'deki muhalefet ve düşünce kuruluşları da, hükümetin, ünlü baraj yapımcısı Balfour Beattie'nin Dicle üzerindeki Ilısu projesine yatırım yapmasına izin vermemesi için kampanya yapmaya başladılar.

Henüz karar verilmedi
Öte yandan İngiliz yasaları, yapılacak her türlü yatırımın ihracat kredisi garanti birimi tarafından onaylanmasını şart koşuyor. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı içinde faaliyet gösteren bu birim, Ilısu projesi yatırımının yapılıp yapılmayacağı konusundaki son kararı da verecek.

Gazetenin haberinde, Ürdün'ün, Dicle suyunun sulama amaçlı kullanılması sonucu Irak ve Suriye'ye gelen suların tarımsal ilaçların ve diğer kirlenmenin etkisi altında kalacağını öne sürdü.

15 kasaba su altında
İngiltere'nin projeyi resmen onaylamaması halinde de, inşaat şirketinin, İsviçre'deki ortakları kanalıyla yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu birimin, proje üzerinde dikkatli bir inceleme sürdürdüğü, çevresel ve etik kaygıların yanı sıra projenin, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 15 kasaba ve 52 köyün sular altında kalmasını öngörmesini de gözönünde tuttuğu belirtiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır