kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Seçime az kaldı

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcı'sının görüşüne uyarsa Fazilet Partisi kapatılabilir. Başsavcı bu kez birkaç milletvekili için değil, tüm Fazilet milletvekillerinin cezalandırılmasını istiyor. Parti kapatılırsa 110 Fazilet Partili'nin milletvekilliği düşer.

Anayasa'nın 78'inci maddesi Meclis'te üye tam sayısının 5'te birinin boşalması halinde, üç ay içinde seçim kararı alınabileceğini öngörüyor. Bu durumda sonbaharda 110 milletvekili için seçim yapılabilir. Fazilet Partisi 50'nin üzerinde ilden milletvekili getirdi. Bu da, aşağı yukarı tüm Türkiye'de seçim yapılacağı anlamına gelir.

İşte, sanıyorum ince nokta burada. Fazilet'ten boşalacak 110 milletvekilini hangi partiler nasıl paylaşacak. Fazilet'in yerine yenisi kurulsa bile, bugünkü oy oranlarına göre, yeni parti en fazla 15 milletvekili çıkarır. Kalan 95 milletvekili ise partilere dağılır ve yeni bir aritmetik ortaya çıkar. Bu arada, CHP'nin de Meclis'e girmesi mümkün olabilir.

Kısacası, ufukta sadece 110 milletvekili için yapılacak bir seçim görünüyor. Bu seçim dengeyi değiştireceği gibi bir anlamda "ikinci tur" olarak da kabul edilebilir.

Bir Kültür Elçisi: Filiz Akın
Fransa'ya çok ciddi bir kültür çıkarması yaptık. Önce La Fayette'deki Türk- Osmanlı ürünleri standı, ardından Bagatelle bahçelerindeki Lale Parkı ve Türk ressamları sergisi, ardından da Versailles'daki büyük sergi.

Kısa aralıklarla gerçekleştirilen bu etkinliklerin arkasında hepimizin yakından tanıdığı bir ismin büyük emeği ve özeni var. Bu isim Paris Büyükelçimiz Sönmez Köksal'ın sanatçı eşi Filiz Akın.

Filiz Akın Paris günlerini hiç boş geçirmiyor. Ortadaki "zor duruma" rağmen hiç bıkmadan, usanmadan Türkiye'yi tanıtmak, yapılan aleyhte propagandaların gerçek olmadığını anlatmak için çırpınıyor.

Nisan ayı sonunda Türkiye'ye gelen Filiz Akın'la üç akşam birlikte olduk.

Filiz Akın "Yıllarca Paris'te yaşadım, çok geniş bir çevre edindim, şimdi madem Türkiye adına önemli bir konumdayım, eşimin yanında elimden geleni ve hatta daha fazlasını yapmak zorundayım" diyor.

Sanatçı Filiz Akın, sade yaşamı, gösterişsiz davranışları, buna karşın çok etkin ikna gücüyle, şimdi bir "Kültür Elçisi" olarak Paris'te Türkiye için çaba harcıyor.

Filmleriyle milyonların sevgilisi olan Filiz Akın'ı sevgiyle kutlamamız gerek.

Aydın Menderes geleceği gördü
Çok net bir şekilde görülüyor ki, Türkiye "2 Mayıs'tan önce ve sonra" olarak değerlendirilecek. 2 Mayıs Cumhuriyet tarihinin en önemli nirengi noktalarından biri oldu. Bir anlamda bardağı taşıran damlaydı bu tarih.

Siyasi yapıyı bir kenara bırakın, ama bu ülkenin gelenekleri, teamülleri var. Bunları değiştirmeye kimsenin gücü yetmez.

Anlaşıldığı kadarıyla Türkiye önemli bir yapı değişikliğinin eşiğinde. Türkiye'yi karanlığa götürmeyi amaçlayanlara tanınan müsamaha bitmek üzere, hatta bitti. Şimdi bunun sorumluları oturup düşünsünler.

İşte bu ciddi değişimi ilk gören kişi Aydın Menderes oldu. Menderes'in istifası aynı zamanda düğmeye basılmasının ilk işareti.

Göreceksiniz bu siyasi yapıyı da etkileyecek, Türkiye düze çıkmanın ve hakettiği yolda gitmenin yolunu bulacaktır.

Hâlâ Kamer Genç
Biliyorsunuz Merve Kavakçı'nın provokasyonu ANAP ve DYP sıralarından sadece seyredilmişti. Bir tek Kamer Genç kendi partisinden olan Meclis Başkanı'nın önüne kadar yürümüş ve olayı protesto etmişti.

Kamer Genç bu davranışıyla bir anda tüm partilerin sempatisini ve sevgisini topladı. Aradan günler geçmesine rağmen Kamer Genç'e hâlâ tebrik mesajları yağıyor.

Demek ki bir milletvekili bile, gerektiğinde çok etkili olabiliyor. Liderlerinden korkanl ara ibret olmasını diliyorum.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır