kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İskoçya'da miliyetçilere "dur!"
Hollywood'un 'Cesur Yürek' gazı İskoçya'da milliyetçilerin sürpriz yapmasına yetmedi. Seçimlerden beklendiği gibi bölünme karşıtı İşçi Partisi birinci çıktı

İskoçya'da seçim sandığından koalisyon çıktı. İskoçya'da 300 yıl sonra kurulan ilk parlamentoda, İşçi Partisi seçimden birinci parti çıkmakla beraber, hükümet mkurmak için gerekli 61 milletvekilini kazanamadılar. İskoçya'nın İngiltere'den ayrılarak tam bağımsızlığnı talep eden İskoç Ulusal Partisi-SNP seçimlerde ikinci oldu. İşçi Parti, seçimde üçüncü parti olan Liberal Demokratlar'la koalisyona girecek. İskoç Parlamentosu seçimlerinden ilk gelen sonuçlar şunlar. Toplam 129 sandalyeden 122'sinin sahibi belli oldu. İşçi Partisi 56, İskoç Ulusal Partisi 32, Muhafazakarlar 16, Liberal Demokratlar 16, Sosyalistler 1 ve Bağımsızlar 1 sandalye kazandı.

Bölünmeye red
İskoçya ve Galler'de önceki gün yaplan parlamento seçimleri Birleşik Krallığın bütünlüklü yapısını koruyup koruyamayacağı yönünde bir sınav niteliği taşıyordu. Blair, seçimlerden önce İskoçlar'a 'birlikten yana oy kullanın' çağrısında bulundu. Seçim sonuçlarını ise, "İskoç halkı Birleşik Krallığın bölünmesine karşı olduğu mesajını vermiştir" diye yorumladı. İskoç Parlamentosu eğitim, sağlık, ulaşım gibi alanlarda özerk hareket edecek. Ancak savunma, enerji gibi konularda Londra'daki merkez hükümetin dediği olacak. Bu konuda en büyük sorunların 'çifte vergilendirme' konusunda yaşanması bekleniyor. Şimdilk İngiliz Maliye Bakanlığı Birleşik Krallık'ta bütün vergileri toplayıp İskoça'ya da payına düşeni vermeye devam edecek. İskoçya özerk yönetimi ise gelir vergisini kendisi toplayacak ve bu paranın hesabını Londra'ya vermek zorunda olmayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır